Najbolji savet za dug i zdrav život: Tajnu znaju i na "ostrvu stogodišnjaka"

17.02.2023

18:57

0

Autor: K. O.

Nije šala kada kažu - moje telo je moj hram. Ozbiljno shvatite rad na svom zdravlju, kako fizičkom, tako i mentalnom

Najbolji savet za dug i zdrav život: Tajnu znaju i na "ostrvu stogodišnjaka"
thumbnail_Depositphotos_510125868_DS - Copyright Promo

Svi želimo da živimo dugo, ali i da budemo zdravi i bezbrižni jer sem dugovečnosti, važan je i kvalitet života. Ključnu ulogu igraju geni, ali veliki uticaj ima i naš način života.

Postoje četiri stuba na kojima počiva naše zdravlje, a samim tim i dugovečnost. Zato ako želite da učinite nešto dobro za sebe, obratite posebnu pažnju na njih.

Zdrava ishrana

Smatra se da stanovnici japanskog ostrva Okinava imaju ljude sa najdužim prosečnim životnim vekom. Okinava se naziva i „ostrvo stogodišnjaka“. Posebnu ulogu može imati ishrana stanovnika: puno voća i povrća, morskih plodova, algi, gorkog limuna (goje), malo mesa, masti i šećera, bez prerađevina i dosta biljnih proteina.

Profimedia
 

Mediteranska kuhinja, poznata i kao mediteranska dijeta, jedna je od najzdravijih dijeta na svetu. Nije iznenađujuće da se ne razlikuje mnogo od navika u ishrani stanovnika Okinavskih ostrva. Ovo je tip ishrane koji se praktikuje i u južnoj Italiji i Grčkoj - puno povrća, voća i mahunarki, orašastih plodova i semenki, devičanskog maslinovog ulja, malo mlečnih proizvoda i davanje prednosti belom mesu u odnosu na crveno.

Vežbanje čuva vaše zdravlje

Ako se mnogo krećete, značajno poboljšavate svoje zdravlje. Sport jača imuni sistem, smanjuje stres i sprečava kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Ne morate da postanete takmičarski sportista. Čak i kratka šetnja svaki dan dovoljna je da značajno produži životni vek.

Profimedia
 

Ovo je rezultat istraživača iz Norveške škole sporta, koji su u meta-analizi procenili osam studija sa ukupno 36.000 ljudi prosečne starosti od 63 godine i prosečnog perioda posmatranja od 5,8 godina. Studija je takođe pokazala da su oni koji su provodili više od 9,5 sati dnevno sedeći imali povećan rizik od prerane smrti.

Opušteno kroz život

U užurbanoj svakodnevici, stres i preterani zahtevi nisu neuobičajeni. A ovo takođe negativno utiče na zdravlje. Ako želite da održite zdrav način života, trebalo bi da vodite računa o redovnom odmoru, dovoljnom opuštanju i održavanju sopstvenog stresa što je moguće niže. Takozvano „upravljanje stresom“ može pomoći u tome. Jer ako ste redovno izloženi stresu, vaše telo i um su u stalnom stanju alarma. I to će rezultirati time da se osećate sve iscrpljenije i podstaći će brojne bolesti.

Unsplash
 

Spavaj, spavaj, spavaj

Telu je potreban san za regeneraciju. Nedovoljan i loš san može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje. Poremećaji spavanja su među najčešćim pritužbama u Nemačkoj – ali su neophodni za zdrav život. Možete poboljšati svoj san sledećim merama - uverite se da je vaš ritam spavanja što je moguće dosledniji i podesite redovno vreme za spavanje. Ovo održava „unutrašnji sat“ u taktu. Alkohol i nikotin negativno utiču na san. Zbog toga izbegavajte ove stimulanse uveče ako je to ikako moguće.

Unsplash
 

Prostorni uslovi takođe utiču na san. Bolje se spava u zamračenim prostorijama jer se u mraku proizvodi takozvani hormon spavanja melatonin. Zato obavezno isključite svetla i zatvorite zavese neposredno pre spavanja. Trebalo bi da isključite sva jaka svetla u prostoriji u kojoj spavate.

Šta još možete učiniti?

Četiri stuba - ishrana, san, vežbanje i opuštanje čine osnovu za dug i zdrav život. Međutim, postoje i druge stvari koje možete učiniti da ostanete u formi kako starite. Na primer, redovni „fitnes trening“ za vaše pamćenje će vam pomoći da ostanete mentalno okretni.

Profimedia
 

Sudoku, ukrštenice, igre pamćenja, kao i brojne dečije igre stimulisaće moć mozga. Pored toga, uvek treba da se trudimo da naučimo nešto novo: jezik, instrument ili sport.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike