Od diskova, retrovizora i veš-mašina ćemo se uskoro oprostiti - Stižu nam skeniranje zenice oka, prepoznavanje glasa i lica i nanočestice

13.05.2021

17:00 >> 12:45

0

U budućnosti, ako neko drugi pokuša da koristi naš računar ili pametni telefon, postaće nepristupačan

Od diskova, retrovizora i veš-mašina ćemo se uskoro oprostiti - Stižu nam skeniranje zenice oka, prepoznavanje glasa i lica i nanočestice
Copyright Profimedia

U skorijoj budućnosti, umesto novca koristićemo kriptovalute, umesto ključeva tastere, a kao zamenu za veš-mašine premaz od nanočestica.

Iako su neke stvari bitne za sigurnost naših podataka, često ih zaboravljamo. Zbog toga, za manje od 10 godina, biće razvijena tehnologija koja koristi nekoliko biometrijskih podataka koje je teško kopirati, kao što su skeniranje zenice oka, prepoznavanje glasa, skeniranje otisaka prstiju i prepoznavanje lica, što je već prisutno na nekim pametnim telefonima.

Na primer, kompanija “Bio keč”, koju su osnovali stručnjaci za neurološke nauke i veštačku inteligenciju, razvila je tehnologiju zasnovanu na profilima ponašanja koja analizira više od 500 parametara, od toga kako držimo svoj uređaj pa do veb-lokacija koje posećujemo. Dakle, ako neko drugi pokuša da koristi naš računar ili pametni telefon, postaće nepristupačan.

Profimedia

CD ili DVD su uveliko zastareli mediji. Uz streaming platforme možemo stalno uživati u gledanju filmova, muzike i video-igara.

Uskoro nam neće biti potrebni ni novčanici, jer će novac biti virtuelan. Već imamo bitkoin i druge kriptovalute, kao što su ethereum, ripl, lajtkoin, kojima upravlja baza podataka koja može da prati sve transakcije i da upravlja odnosom između vrednosti virtuelne valute i ostalih valuta.

I ključevi će nestati iz upotrebe. Jednostavni tasteri će se transformisati, biće elektronski i digitalni, i moći će da otvore vrata pomoću blutut veze ili vaj-faja.

Profimedia

Nestaće i veš-mašine, ma koliko vam to čudno zvučalo. Ali dve različite grupe istraživača, jedna u Kini, od 2012, a druga u Australiji, od 2016, rade na razvoju premaza od nanočestica koje reaguju poput belila kada su izloženi suncu.

Australijska istraživanja su pokazala da se sve može dobro oprati za samo 30 minuta izlaganja suncu, jer svetlost aktivira nanočestice metala koje su prisutne na površini i ta energija je u stanju da razgradi organske materije na tkaninama i time ukloni mrlje. Jedini problem bi mogao nastati u zemljama gde ima malo sunčeve svetlosti.

Sve više automobila koristi kamere, na primer zadnje kamere nude širi pogled, čak i na mrtve tačke, čineći retrovizore zastarelim. Pored toga, sve smo bliži automobilima koji se voze sami, pa ogledala više neće biti potrebna.

Profimedia

Uz to, kompanija “Enerđus” planira da ponudi bežični punjač sposoban za punjenje uređaja na udaljenosti od tri metra. Usavršavanjem ove tehnologije omogućiće punjenje elektronskih uređaja u svakom trenutku, koristeći radio-talase, pa čak i svetlost.

Isto tvrdi i druga kompanija “Vi-čardž”, koja razvija tehnologiju i proizvode za prenos bežične energije pomoću fokusiranih infracrvenih zraka. Kako navode, oni će za punjenje elektronskih uređaja koristiti infracrvenu svetlost pretvorenu u električnu energiju putem fotonaponskih ćelija postavljenih na uređaj.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike