Nova vrsta dezinfekcije u avionima: Robotima i ultravioletnom svetlošću protiv virusa

04.04.2021

13:00

0

Autor: Slavica Kalaba

Za samo 13 minuta robot dezinfikuje ceo avion

Pixabay

U Švajcarskoj je počelo testiranje robota koji ultravioletnom svetlošću ubijaju viruse kako bi letovi bili zdravstveno bezbedni i kako bi se oživela avio industrija.

Kompanija „Uveja“, u saradnji sa aerodromskom kompanijom „Dnata“,  trenutno sprovodi testiranje svog robota na avionima čarter kompanije „Helvetik Ervejs“ koja je u vlasništvu švajcarskog milijardera Martina Ebnera, prenosi Rojters.

Pixabay

Suosnivač „Uveja“, Žodok Elmiži, se nada da bi njihovi roboti za čišćenje mogli da smanje strah ljudi od letenja, čak i dok je virus još uvek aktivan, jer je, kako je rekao, ovo dokazana tehnologija koja se koristi više od 50 godina u bolnicama i laboratorijama i vrlo je efikasna i ne ostavlja tragove.

Elmiži je naveo da jedan robot može da dezinfikuje jednobrodni avion za 13 minuta od početka do kraja, a za veće avione trebaće mu malo više vremena. Procenjuje se da bi cena jednog robota mogla da bude oko 15.000 švajcarskih franaka.

Do sada su napravljena tri prototipa, od kojih je rad jednog od njih demonstriran na avionu kompanije „Helvetik Ervejs“ na aerodromu u Cirihu, gde je prošle godine promet opao za 75%.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti