Pink oktobar: Lepota tetovaža mastektomije prikazana kroz moćan foto-projekat

13.10.2020

10:15 >> 06:41

0

Oktobar je Svetski mesec borbe protiv raka dojke, tetovaže pomažu ženama da nastave da žive normalno

Pink oktobar: Lepota tetovaža mastektomije prikazana kroz moćan foto-projekat
Copyright Profimedia

Pre nego što je svet zahvatila pandemija virusa korona, on se suočio sa pandemijom karcinoma. I posebno karcinoma dojke, od kog godišnje u Srbiji oboli 4.300 žena, a preko 1.600 njih umre.

Svakog oktobra u svetu i kod nas obeležava se Međunarodni mesec pink mesec kako bi se podigla svest žena o značaju prevencije jer ako se karcinom dojke otkrije na vreme, velike su šanse da žena preživi i nastavi da živi normalno.

U seriji portreta „Reclaim“ žene otkrivaju decentne tetovaže preko ožiljaka u boji ili pak crno-sive. Nage u kadru, te žene zrače otvorenošću i samopouzdanjem.
Serija britanske fotografkinje Kejt Piters i umetničkog direktora Gema Flečera, započeta 2018. godine, ilustruje lepotu tetovaža mastektomije – one ženama koje su preživele rak dojke nude priliku da transformišu kožu grudi nakon operacije. Ujedno, to je način da povrate samopouzdanje i preuzmu kontrolu nad svojim telom nakon traumatičnog iskustva, ali i mogućnost za promociju psihološkog isceljenja.

MOŽA ĆE VAS ZANIMATI I: Ako osetite neprijatan miris iza uha kad skidate minđuše, to nije strašno. Strašan je naziv za tu pojavu

Jedna od žena u projektu „Reclaim“ je Keri, kojoj je rak dijagnostikovan tri dana pre 40. rođendana. Odlučila se za totalnu mastektomiju leve dojke, ali odbila je plastičnu operaciju i rekonstrukciju. Pred svako snimanje, Piters i Flečer intervjuisali su žene. Keri je rekla da je želela da „zadrži osećaj nedostatka“, a dve godine kasnije, kada je otkrila da može da uradi tetovažu na mestu mastektomije, osetila je da konačno ima opciju koja joj odgovara. Na grudima je tetovirala irise u čast baki Iris, koja je takođe preživela rak dojke.

Popularnost ove prakse u SAD porasla je 2013. godine, kada je program „P.ink“ pokrenuo dan besplatnih tetovaža jednom godišnje. Svakog oktobra, tokom Meseca borbe protiv raka dojke, program sarađuje sa salonima za tetoviranje širom zemlje i otvaraju vrata ženama koje su pobedile bolest i koje žele da se tetoviraju.
Godine 2018. Pitersova je otkrila fotografije tetovaža mastektomije na Instagramu i shvatila je da se one uglavnom dele unutar tatu zajednice i da nemaju širu publiku. Nije bila sigurna da u Velikoj Britaniji, koja nema koordinirani program poput „P.inka“, žene uopšte znaju za ove tetovaže.

Profimedia

Zato su Pitersova i Flečer počeli da pronalaze žene za snimanje putem društvenih mreža i slikali ih u Kejtinom doma. Mnoge od njih nikada nisu radile tetovažu.
„Slušati ženske priče tokom fotografisanja bilo je ne baš lepo iskustvo. Ali shvatili smo da su tetovaže promenile njihovu percepciju sopstvenog tela“, rekla je Pitersova. „One su zaista želele da podele sa svima koliko je to za njih pozitivno.“
Elejn je rak dijagnostikovan u oktobru 2015, a nakon nekoliko meseci imala je obostranu mastektomiju. „Mogu i sada da se setim jutra kada sam odlazila od kuće na operaciju, pogledala sam se u ogledalo… znala sam da posle tog dana više neću izgledati isto“, ispričala je žena pred fotografisanje. „Bila je to zastrašujuća misao, bila je uznemirujuća. Kad vam se uradi mastektomija, oduzme vam se ogroman deo ženstvenosti.“ Provela je 25 sati sa tatu-umetnicom kako bi prekrila grudi pticama i cvetnim desenom.

ČITAJTE I: Kako ukloniti podočnjake na prirodan način

Sara, kojoj je rak dijagnostikovan sa 47 godina tokom rutinske mamografije, odlučila je da uradi rekonstrukciju dojke nakon mastektomije. Tokom rekonstrukcije ženama često moraju biti uklonjene bradavice, a neke se kasnije odluče da ih tetoviraju. Ali za Saru to niije bio izbor. Uradila je tetovažu preko celih grudi. „Tetoviranje nije samo promenilo izgled mog tela – ono me je transformisalo iznutra“, objasnila je.
Nakon što su fotografije iz projekta „Reclaim“ objavljene u „Gardijanu“, Pitersova je bila zatrpana e-poštom ljudi koji nisu znali da su tetovaže mastektomije moguće. Operisane žene bile su zainteresovane da se tetoviraju.
„Mislim da je to bila jedna od glavnih motivacija žena koje su učestvovale u ovom projektu“, rekla je Pitersova. „Htele su da pokažu drugim ljudima kako im je tetoviranje promenilo život. I sada imaju želju da pomognu drugima deleći svoje priče.“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNN

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike