Istina o trajanju strasti: Šta nauka kaže o osećaju leptirića u stomaku

10.05.2024

13:33

0

Autor: K. B.

Trajanje strasti u vezi je tema koja intrigira mnoge parove

Istina o trajanju strasti: Šta nauka kaže o osećaju leptirića u stomaku
Copyright Unsplash

Dok se neki nadaju da će osećaj leptirića u stomaku trajati zauvek, drugi se suočavaju sa stvarnošću da strast može opadati tokom vremena. Ali koliko dugo ta strast zapravo traje?

Istraživanja su pokazala da je početna faza zaljubljenosti obično najintenzivnija, trajući negde između šest meseci i dve godine. Ovo je period kada se osećaju intenzivne emocije, privlačnost je najjača, a svaki trenutak proveden sa partnerom izgleda kao bajka. Međutim, kako se vreme prolazi, ova faza polako jenjava, a strast postaje manje dominantan deo veze.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Pitsburgu pratila je 64 para tokom perioda od 10 godina i otkrila da se intenzitet strasti smanjivao tokom vremena. Međutim, istraživači su takođe primetili da su se parovi često povezivali na dubljem nivou tokom tog procesa. Ova faza, poznata kao partnerska ljubav, karakteriše veća stabilnost, međusobno razumevanje i podrška.

Freepik
 

Druga studija, sprovedena na Univerzitetu u Sijetlu, istraživala je faktore koji doprinose dugotrajnoj sreći u vezi. Otkriveno je da parovi koji aktivno rade na održavanju bliskosti, deljenju interesa, i pružanju podrške jedno drugom, često imaju trajniju i zadovoljavajuću vezu.

Dakle, iako početna faza zaljubljenosti može biti intenzivna i uzbudljiva, ključ dugoročne sreće leži u dubljem povezivanju i aktivnom ulaganju u odnos. To podrazumeva otvorenost, komunikaciju, poverenje i kontinuirano negovanje ljubavi i poštovanja prema partneru.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike