Ludo zaljubljeni ili samo ludo opsednuti: Ovo su četiri mala načina da to otkrijete

01.05.2024

13:34

0

Autor: K. O.

Nije ljubav kada se osećate nesigurno i opsesivno

Ludo zaljubljeni ili samo ludo opsednuti: Ovo su četiri mala načina da to otkrijete
Copyright Freepik

Sigurno ste nekad čuli kako ljudi ili čak i vaši prijatelji pričaju o svojoj dragoj osobi na način koji je pomalo zastrašujući.

Istina je da kada prijatelj počne da deli svoje novo ljubavno interesovanje, mi u početku imamo tendenciju da budemo ohrabrujući, ali šta ako to ne prestane?

Kada nikad ne prestanu da pričaju o toj osobi i izgleda da su njome opsednuti, šta da kažemo? I šta ako smo mi ti koji su opsednuti?

Da li smo zaljubljeni ili je ovo samo neki oblik ludog ponašanja koji tek treba da bude klasifikovan? Šta uzrokuje ovo ludo ponašanje zbog kojeg smo dan i noć opsednuti novim ljubavnim partnerom?

Ako ste od onih koji su išli sa prijateljem/prijateljicom čak 50 kilometara da špijunirate tadašnjeg dečka/devojku, za kojeg su se plašili da se viđaju sa drugim ljudima, da li se pitate da li je to bilo razumno ili je bilo uhođenje?

Stručnjaci se slažu da iracionalno ponašanje može izazvati bilo koja od bezbroj psihopatologija, ali privremena ludost o kojoj govorimo se generalno naziva limerencija. Rečnik definiše limerenciju kao stanje duha koje proizilazi iz romantične privlačnosti, koje karakteriše osećanje euforije, želja da se osećanja uzvrate...

Freepik
 

Evo četiri načina da saznate da li ste ludo zaljubljeni ili samo ludo opsednuti:

1. Vi racionalizujete sve njihove greške

Otkrićete da možete prevideti činjenicu da je on nezaposlen, zavisnik, da vam se ne javlja i da vas verovatno čak i ne privlači.

2. Čini se da ne možete imati ni dana mira ako ne znate gde se on nalazi u svakom trenutku

Pitate se ako se nije javio na mobilni telefon za vreme ručka, da li jede sa kolegom? Hoće li to dovesti do nečega? Da li je izgubio interesovanje za vas? Sve ovo ako vas ne pozove u roku od sat vremena od kada ste ostavili poruku! 

Profimedia
 

3. Stalno se nadate da ste sve što njima treba

Jeste li dovoljno mršavi? Jeste li dovoljno plavuša za njega? Da li zarađujete dovoljno novca? Da li bi trebalo da dobijete veće grudi? Da li će te ikada voleti dovoljno da da svoj život ili bar desni bubreg za tebe?

4. Vaš um ne prestaje da razmišlja o objektu vaše naklonosti

Razmišljate, jedete, dišete i spavate sa jednom konstantom, tom osobom na umu. Pa kako znate kada je to prava ljubav? Razmislite o tome na ovaj način - ljubav je ono što zdrava majka obično oseća prema svom detetu. Ona pruža podršku, ohrabruje, brižna, zabrinuta je kada je to opravdano, želi da budu najbolji što mogu, ne zavisi od njih, već ih sve vreme priprema da budu svoja i da postanu potpuno nezavisni.

Freepik
 

Ljubav će vam pružiti osećaj mira, sigurnosti i nezavisnosti. Osećaćete radost kada ste sa osobom, a ona će osećati isto prema vama. Osećaćete mir kada ste razdvojeni, a oni će osećati isto. Nedostajaćete jedno drugom na zdrav način „Želim da te nazovem i ćaskam pre nego što odem u krevet večeras, ali moram da ustanem ujutru na posao“.

Ljubav znači da niste zabrinuti da je ona na ručku sa kolegom i da niste opsednuti zašto su brojevi telefona njegove bivše devojke još uvek u njegovom mobilnom telefonu. Ljubav znači da želiš da zove svoju majku. Ljubav znači da si srećan kada tvoja devojka kaže: „Ne mogu da pričam sa tobom večeras, moram da učim za svoj ispit“, piše Your Tango.

Ljubav nije uplašena, ljubomorna, opsesivna, nasilna ili sebična. Sada znate i odgovorite na pitanje - da li ste zaljubljeni, ili ste samo zavisni od ljubavi?

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike