Recept dana: Štrudla sa čokoladom i lešnicima, poješće se dok kažete "keks"

19.10.2021

06:08

0

Štrudla nikada ne može da bude promašaj, a tek u ovakvoj kombinaciji ukusa...

Recept dana: Štrudla sa čokoladom i lešnicima, poješće se dok kažete "keks"
fgdshdf - Copyright Printscreen/YouTube, Around Cooking

Štrudla sa orasima ili džemom od kajsija, makovnjača ili sočna, čokoladna, uvek je odličan izbor kada želite da iznenadite svoje najdraže i da se lepo zasladite. 

Teško da postoji neko ko joj se neće obradovati, posebno kada je poslužite nakon ukusnog variva sa mlevenim mesom.

Sastojci:

  • oko 500 g brašna 
  • 120 g margarina ili masti
  • kockica kvasca
  • kašičica šećera
  • 250 ml mleka
  • 60 g šećera

Fil od lešnika i čokolade:

  • 250 g mlevenih lešnika
  • 50 g narendane čokolade
  • 100 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 20 g margarina ili putera

Za premazivanje:

  • žumance i malo vode

Priprema:

Mleko prvo malo zagrejte, jedan deo odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mleko sipajte u posudu i u tako podgrejano dodajte omekšali margarin i mešajte dok se kvasac ne istopi.

Dodajte brašno, šećer i na kraju nadošli kvasc i promešajte. Zamesite testo i ostavite da se udvostruči. Za to vreme pripremite fil. Lešnike pomešajte sa šećerom i dodajte krupno narendanu čokoladu.

Mleko zagrejte da bude vrelo i dodajte margarin da se u njemu otopi. Tako vrelo sipajte preko lešnika i čokolade i mešajte dok se smesa ne izjednači.

Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Rastanjite testo oklagijom u veći kvadrat. Svaki deo premažite pripremljenim filom (fil podelite u dva).

Testo, po ivici, malo presavijte i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomešali sa malo vode i pecite na 200 stepeni, oko pola sata ili dok ne porumeni.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike