Recept dana: Cimet rolnice zahtevaju vreme, ali isplati se!

04.12.2023

07:51

0

Autor: 24sedam

Ovo toplo testo, nadev od cimeta i preliv od krem sira su prava kombinacija za ove hladne dane

Recept dana: Cimet rolnice zahtevaju vreme, ali isplati se!
Rolnice - Copyright printscreen/youtube/Tasty

Danas vam predlažemo ovaj skandinavski recept koji će razveseliti vaše nepce i ispuniti vaš dom divnim mirisima - ukusne cimet rolnice.

Ovaj mekani i sočni desert je prava poslastica za sva čula, savršen za deljenje sa voljenima ili uživanje u miru uz šolju omiljenog napitka.

Za pripremu biće vam potrbno ipak nešto više vremena, ali rezultat je čaroban spoj mekoće testa i tople aromatičnosti cimeta.

Pratite naš korak-po-korak recept i dopustite da se vaša kuhinja ispuni neodoljivim mirisima ljubavi i slatkih trenutaka.

Sastojci:

Testo:  

  • 90 ml toplog mleka 
  • 2¼ kašićice suvog kvasca 
  • 50 g šećera 
  • 1 jaje 
  • 1 žumance 
  • 60 ml rastopljenog maslaca 
  • 380 g glatkog brašna 
  • ¾ kašićice soli 

Nadev:

  • 150 g smeđeg šećera 
  • 1 do 1½ kašićica mlevenog cimeta 
  • 55 g maslaca, sobne temperature 

Preliv:

  • 100 g krem sira 
  • 40 g maslaca, sobne temperature 
  • 80 g šećera u prahu 
  • ½ kašičice ekstrakta vanile 

Priprema:

Toplo mleko stavite u posudu, pa dodajte kvasac, šećer, jaje, žumance i otopljeni maslac. 

Ručnom mutilicom mešajte dok se sastojci ne sjedine. Špatulom ili varjačom umešajte brašno i so. Mešajte dok se ne formira glatko testo, a potom ga prebacite na pobrašnjenu podlogu i mesite otprilike osam do 10 minuta.  

Testo stavite u dobro nauljenu posudu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da stoji sat vremena, dok se ne udvostruči. Nakon što odstoji razvaljajte testo na dimenzije pravougaonika. 

Nadev pripremate tako što po testu ravnomerno rasporedite maslac, a potom pospete pomešani cimet i šećer. Prstima utljate smeđi šećer i cimet u maslac. Testo zarolajte tako što uvijate širu stranu, a rubove zatvorite. Nožem secite rolnice na debljinu od tri centimetra. 

printscreen/youtube/Tasty
 

Rasporedite ih u nauljeni kalup, prekrijte folijom i ostavite na toplom 45 minuta.  

Rernu zagrejte na 175 minuta i pecite 20 do 25 minuta, dok rubovi ne porumene. 

Ostavite da se hladi, a za to vreme spremite preliv. 

U činiju srednje veličine stavite krem sir, šećer i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pospote ili premažite po rolnicama. 

Možete odmah poslužiti. 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike