Recept dana: Džem od kajsija skuvajte sada, pa zasladite jesen i zimu

24.08.2021

08:08 >> 15:42

0

Autor: D. R.

Svako ima neki svoj recept naučen od mame, tetke ili bake

Recept dana: Džem od kajsija skuvajte sada, pa zasladite jesen i zimu
Pixabay

Sezona kajsija traje još malo. Vredne domaćice uveliko kuvaju džem.

Džem od kajsija je najjednostavnije napraviti, jer se voće ne čisti od ljuske, samo se dobro opere i stavi u šerpu, a dobijate zdrav domaći džem pogodan za vaše mališane i čitavu vašu porodicu.

Palačinke i džem od kajsija. Kiflice sa džemom od kajsija. Torta sa džemom od kajsija. Sporo pečena plećka sa džemom od kajsija. Tvrdi, stari sir sa džemom od kajsija. Sve sa džemom od kajsija je prosto neodoljivo.

Sastojci:

  • 2 kg zrelih i otkoštenih kajsija
  • 600 g šećera

Način pripreme:

Kajsije treba da operete, uklonite im koštice i stavite u veću šerpu. Preko stavite šećer i promešajte tako da se šećer ravnomerno rasporedi. Uključite ringlu na srednju jačinu i uz povremeno mešanje sačekajte da džem provri.

Profimedia

Kada provri, smanjite jačinu vatre i pustite da se kuva oko 45 minuta ili dok se volumen u šerpi ne smanji na pola, a kajsije ne raspadnu. Da li je džem skuvan možete jednostavno da proverite. Na tacnu stavite malo džema i sačekajte da se ohladi, pa tada prstom prođite kroz džem – ako se džem odmah vrati kako je i bio, kuvajte još. Ako otisak prsta ostane čist, to znači da se džem skuvao dovoljno da se zgusne nakon hlađenja i tada je vaš džem od kajsija gotov.

Sklonite ga sa vatre. Možete ga još izmiksati štapnim mikserom, ali nije obavezno. Sipajte u tegle koje ste prethodno oprali i sterilisali 30 minuta u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Dobro zatvorite tegle i vratite ih u rernu koju ste isključili. Neka se ovaj divni džem od kajsija u rerni potpuno ohladi.

Bon appetit!

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi