Recept dana: Fine norveške palačinke od krompira - slane, slatke ili bez ičega, tako su ih jeli Vikinzi

09.09.2022

05:34

0

Autor: Z. A.

Ovo jednostavno jelo sa severa će vas oduševiti

Recept dana: Fine norveške palačinke od krompira - slane, slatke ili bez ičega, tako su ih jeli Vikinzi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Originalni recept za lefse potiče još od Vikinga – oni su ga sušili kako bi dobili veliki hrskavi kreker koji je imao duži vek trajanja, pa se mogao jesti mesecima tokom hladnih i oštrih skandinavskih zima.

Lefse su zapravo mekani norveški hlepčići koji izgledaju kao palačinke.

Lefse je vrsta mekanog i okruglog hlepčića nalik na deblju palačinku, koji se već vekovima peče i jede u Norveškoj. Iako postoje različite verzije lefsea, većina se priprema od brašna, pavlake, mleka, maslaca i vode.

Tynnlefse je tanka verzija ovog hleba koja se rola zajedno s maslacem, šećerom i cimetom, te služi za doručak, dok je tjukklefse deblja verzija koja se služuje kao desert uz kafu.
U Norveškoj je posebno popularna i verzija napravljena od krompira – Potetlefse i Lompe – koji imaju tako neutralan ukus da se mogu kombinovati i sa slanim jelima. Lompe se, recimo, često služi sa viršlom umesto peciva za hot-dog.

Originalni recept za lefse potiče još od Vikinga – oni su ga sušili kako bi dobili veliki hrskavi kreker koji je imao dug vek trajanja, pa se mogao jesti mesecima tokom hladnih i oštrih skandinavskih zima.

Sladokusci se slažu da su sveže pečeni lefsei – najukusniji – a pogotovo kada je reč o lefseima od krompira koji su pripremljeni na ploči za roštilj.

Upravo zato donosimo vam osnovni recept za to jednostavno norveško jelo.

Sastojci:

  • 900 g krompira
  • 120 g brašna
  • 65 ml pavlake za šlag
  • 1 kašika maslaca
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli

Priprema

1. Oljuštite krompir, narežite ga na manje komade i stavite da kuva 15-20 minuta u vrućoj vodi dok ne omekša.

2. Dobro ocedite krompire i izgnječite ih da dobijete što mekaniju teksturu.

3. Pomešajte tako pripremljene krompire s pavlakom, maslacem, šećerom i soli.

4. Dobijeno testo stavite u frižider preko noći.

5. Drugog dana umešajte brašno u ohlađeno testo od krompira. Mesite sve dok ne dobijete glatko testo.

6. Podelite smesu na oko 15 jednakih delova i svaki oblikujte u kuglicu.

7. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite svaku kuglicu u tanku palačinku.

8. Zagrejte roštilj-ploču ili veliki tiganj. Na vrućoj podlozi ispecite lefse. Kada se počnu pojavljivati smeđe tačke na testu, okrenite lefse i ispecite ga tako i s druge strane.

9. Stavite lefse u čistu i pomalo vlažnu pamučnu krpu. Pokrijte ih pre služevanja da se ne osuše.

Uključite maštu i filujte kako vam drago.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by patate.ch (@patate_ch)

Bon appetit!!!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike