aktuelno

Recept dana: Punjene suve paprike, tradicionalno jelo kojem se teško odoleva - idealno za dane posta, ali i one koji paze na liniju

23.10.2024

07:49

0

Autor: A. M.

Napravite obrok koji se pamti

Recept dana: Punjene suve paprike, tradicionalno jelo kojem se teško odoleva - idealno za dane posta, ali i one koji paze na liniju
Copyright Printscreen/YouTube

Suve punjene paprike su ukusno i zdravo jelo koje donosi bogatstvo ukusa i tradicije na vaš sto.

Ovo posno jelo idealno je za dane posta, a savršeno je za ljude koji žele malo zdraviji i manje kaloričan obrok.

Kombinacija pirinča, povrća i začina u punjenju daje paprikama poseban šarm, dok šmek sušene paprike dodatno obogaćuje njihov ukus.

Ovaj recept je jednostavan i može se pripremiti unapred, čineći ga savršenim izborom za porodične ručkove ili okupljanja.

Pripremite se da uživate u ovom tradicionalnom jelu koje će zadovoljiti i najizbirljivije nepce.

Recept dana: Punjene suve paprike, tradicionalno jelo kojem se teško odoleva - idealno za dane posta, ali i one koji paze na linijuPrintscreen/YouTube
 

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  • 6-8 suvih paprika
  • 200 g pirinča
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka 
  • 1 šargarepa 
  • 30 g svežeg peršuna
  • 125 ml  pasiranog paradajza
  • So i biber po ukusu
  • 750 ml povrtnog bujona ili vode
  • Maslinovo ulje (po ukusu)
Recept dana: Punjene suve paprike, tradicionalno jelo kojem se teško odoleva - idealno za dane posta, ali i one koji paze na linijuProfimedia
 

Priprema:

1. Suve paprike stavite u toplu vodu na 30 minuta da omekšaju. Nakon toga ih pažljivo ocedite i ostavite da se ohlade.

2. Na srednje jakoj vatri, zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.

3. Umešajte sitno rendanu šargarepu i pržite još nekoliko minuta. Dodajte pirinač i mešajte nekoliko minuta dok ne postane staklast, pa ubacite sitno seckani beli luk, peršun, paradajz pire, so i biber. Dobro promešajte.

4. Sipajte 500 ml povrtnog bujona i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost i omekša (oko 15-20 minuta). Povremeno mešajte.

5. Ohlađenom smesom punite pripremljene paprike.

6. U široku šerpu stavite malo maslinovog ulja na dno, poređajte punjene paprike, pa ih prelijte preostalim povrtnim bujonom.

7. Pokrijte i kuvajte na srednjoj vatri oko 30-40 minuta ili dok paprike dodatno ne omekšaju.

8. Poslužite ih dok su tople, uz dodatak svežeg peršuna ili salate po želji.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike