Recept dana: Posne sarmice s orasima običan nedeljni ručak pretvaraju u pravu posnu gozbu

07.04.2024

07:51

0

Autor: V. I.

Svako ko proba, kaže da je bolja od mrsne varijante

Recept dana: Posne sarmice s orasima običan nedeljni ručak pretvaraju u pravu posnu gozbu
Copyright Profimedia

Sarmice, tradicionalno jelo bogato ukusima i različitim varijacijama, oduvek su bile jedan od stubova domaće kuhinje. Međutim, većina ljudi sarme povezujes punjenjem od mesa o pirinča, što je skroz pogrešno jer postoje jednako dobre varijacije sa, recimo, ribom, sojom, ili kao u ovom receptu - orasima.

Bez obzira na to da li postite ili samo želite da se okrenete zdravijem načinu života, posne sarme s orasima predstavljaju savršen spoj tradicije i modernog pristupa ishrani. One nisu samo pogodne za one koji poste ili preferiraju vegansku ishranu, već i za sve koji žele da uživaju u bogatim aromama oraha koje ovom jelu daju posebnu notu i teksturu. 

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 180 minuta

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 šolja pirinča
  • 1 šolja mlevenih oraha
  • 4 grančice peršuna
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 dl paradajz soka
  • 1 kašičica biozačina
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so, biber

Za zapršku:

  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika ravna brašna
  • 1 kašičica aleve paprike

Priprema:

1. Listove od kupusa odvojite, operite ako je slan i kiseo. Da bi bio sočan dok se kuva, primenite jednostavan trik s kiselim kupusom.

2. Orahe stavite u tiganj i malo prepecite pa sameljite kad se ohlade.

3. Na ulju propržite sitno seckan crni luk da zacakli pa dodajte preostalo izrendano povrće te i njega propržite.

4. Dodajte pirinač, so, biber i alevu papriku.

5. Sklonite s vatre, dodajte orahe, seckani peršunov list i promešajte.

6. Listu kupusa odsecite debelu žilu i list presecite po sredini.

7. Na sredinu polovine stavljajte kašikicu nadeva, preklopite levu, pa desnu stranu ka sredini i umotajte. Rolajte sarmice dok ne potrošite sav nadev.

8. Gotove sarme složite i šerpu kojoj po dnu rasporedite listove kupusa i nalijte paradajz sok razmućen u vodi da ogreznu.

9. Odozgo opet stavite kupus i pritisnite nečim teškim jer su posne sarme lakše od mrsnih.

10. Kuvajte dok kupus ne omekne - oko dva sata na laganoj vatri.

11. Pola sata pred kraj napravite zapršku od brašna i aleve paprike, pazeći da ne zagori pa ubacite u sarmice.

12. Lagano protresite šerpu i kuvajte još pola sata. 

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike