Recept dana: Posni riblji paprikaš po receptu alasa s Dunava, tradicionalno jelo što 100 jezika govori

01.12.2023

07:53

0

Autor: V. I.

Ovaj specijalitet je namenjen samo pravim hedonistima i gurmanima

Recept dana: Posni riblji paprikaš po receptu alasa s Dunava, tradicionalno jelo što 100 jezika govori
Copyright Profimedia

U središtu bogate kulinarske tradicije, riblji paprikaš predstavlja jedno od najukusnijih jela koje povezuje ljubitelje dobrog zalogaja širom sveta. Ovaj specifičan i sočan riblji specijalitet nosi u sebi mirisne note svežeg ulova i karakteristične arome paprike, stvarajući savršenu kombinaciju za nepce i dušu.

Pexels
 

Priprema ribljeg paprikaša zahteva pažljiv odabir svežih sastojaka. Najčešće se koristi bela riba poput soma, smuđa ili šarana, a svežina ribe je ključna za postizanje najboljeg ukusa.

Sam proces pripreme ribljeg paprikaša je pravi ritual. Prvo, komadi ribe se pažljivo pripremaju, a zatim se proprže u vešto izabranoj mešavini crnog luk i paprike. Ova kombinacija aromatičnih sastojaka stvara osnovu za bogat i intenzivan ukus. Dodatak paradajza doprinosi kompleksnosti jela, pružajući mu sočnost i boju.

Opština Kikinda
 

U nekim regionima, riblji paprikaš se tradicionalno sprema u posebnim posudama, poput kotlića ili zemljanih lonaca, na otvorenoj vatri. Ovaj način pripreme ne samo da doprinosi jedinstvenom ukusu jela, već i stvara nezaboravan doživljaj zajedničkog okupljanja i uživanja u hrani.

Služiti uz široke rezance, palentu li krompir.

Vreme pripreme:

  • 80 minuta

Sastojci:

  • 1 kg očišćene ribe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 ljuta papričica
  • 1 dl belog vina
  • 3-4 paradajza (ili pelat iz konzerve)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 lista lovora
  • so, biber

Priprema:

1. Crni luk što sitnije iseckajte pa ga izdinstajte na vrelom ulju.

2. Paradajz poparite vrelom vodom, oljuštite i sitno iseckajte, te ga dodajte u luk.

3. Ubacite i sitno iseckanu ljutu papričicu, lovorov list, paradajz pire i vino. Sve zajedno kuvajte oko pola sata. 

4. Tečnosti treba da bude toliko da prekrije namirnice. Gustina ribljeg paprikaša je stvar ukusa. Ako volite ređi paprikaš, dodajte više vode (1 l) a za gušći, dovoljno je da se riba skuva samo u paradajzu, vinu i luku.

5. Na kraju dodajte ribu isečenu na komade. Dodajte ostale začine i kuvajte još 20 minuta.

Savet plus: Riblji paprikaš se ne meša već se samo malo protrese šerpa.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike