Recept dana: Mocart torta s marcipanom, pistaćima i nugat kremom pravi je užitak za nepce

18.04.2024

07:47

0

Autor: V. I.

Ako postoji savršen desert za posebne prilike, onda je to baš ovaj

Recept dana: Mocart torta s marcipanom, pistaćima i nugat kremom pravi je užitak za nepce
Copyright Profimedia

Mozart torta je remek-delo među poslasticama koje oduševljava svojim složenim i raskošnim ukusima. Inspiracija za ovu tortu dolazi iz umetničkog duha i rafiniranosti koje je Volfgang Amadeus Mozart uneo u svet muzike, prenoseći isti estetski izraz i u kulinarstvo. Ova torta je prava simfonija ukusa, a svaki sloj odzvanja harmonijom savršeno balansiranih sastojaka.

Baza ove torte počinje s nežnim biskvitnim korama, obogaćena s dva tipa kreme: prva je čokoladna krema sa bogatim nugatom, koja pruža gustu i intenzivnu teksturu, dok druga krema, svetla i osvežavajuća, sadrži belu čokoladu i namaz od pistaća, koji možete i sami da napravite.

Centralni deo torte čini marcipan masa, koja se savršeno uklapa sa ostalim slojevima i dodaje notu luksuza. Marcipan, sa svojim blagim ukusom badema, dodaje finu teksturu i bogatstvo koje zaokružuje ukupni doživljaj. I njega možete sami da napravite.

Mozart torta nije samo desert, već iskustvo koje se pamti, pravi kulinarski užitak koji svakim zalogajem slavi umetnost i kreativnost. Idealna za posebne prilike, ova torta garantuje da će svaki događaj biti obogaćen elegancijom i sofisticiranošću.

 

 

Vreme pripreme:

  • 120 minuta

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakao
  • 1 prašak za pecivo

Za čoko-krem:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 100 g mlečne čokolade
  • 150 g nugata ili nutele
  • 200 g čokolade za kuvanje


Za beli krem:

  • 200 ml slatkr pavlake
  • 200 g bele čokolade
  • 200 g namaza od pistaća
  • malo zelene boje po želji

I još:

Za zalivanje:

Za glazuru:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g mlečne cokolade

Prirpema:

1. Jaja, šećer i vanilin šećer dobro izmiksajte.

2. Dodajte mleko i ulje, opet izmiksajte te ubacite prosejane suve sastojke.

3. Smesu izlijte u dva kalupa prečnika 20 cm oblozena pek-papirom.

4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10-15 minuta,

5. Za čoko krem pavlaku zagrejte te dodajte nugat krem i čokoladu. Mešatej dok se sve ne sjedini.

6. Ostavite da se dobro ohladi preko noći.

7. Ohlađeno izmiksajte.

8. Za beli krem pavlaku zagreje te ubacite čokoladu, stalno mešajući dok se ne otopi.

9. Ostavite da se lepo ohladi pa umutite mikserom.

10. Ubacite namaz od pistaća, izmiksajte i dodajte malo prehrambene zelene boje.

11. Marcipan masu tanko rastanjite na veličinu 20 cm.

12. Džem i vodu kratko prokuvajtei i ohladite.

13. Počnite slaganje tako što ćete korama odstraniti koricu.

14. Stavite prvu koru na poslužavnik, premažite prelivom, stavite pola čoko-kreme, marcipan te ostatak čoko-kreme.

15. Drugu koru premažite prelivom, stavite pola belog krema, marcipan, te ostatak belog krema. Ostaviti da se dobro ohladi.

17. Slatku pavlaku i mlečnu čokoladu otopite na laganoj vatri, prohladite i prelijte preko bele kreme.

18. Ukrasite po želji.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike