Magija marcipana: Kako ova elegantna poslastica može da obogati vašu slatku kulinarsku avanturu

09.12.2023

14:46

0

Autor: V. I.

Slatki, bademasti ukus i sposobnost oblikovanja čine ga pravim čarobnjakom u kuhinji

Magija marcipana: Kako ova elegantna poslastica može da obogati vašu slatku kulinarsku avanturu
Copyright Freepik

U svetu kuvanja, marcipan zauzima posebno mesto kao neizostavan sastojak u pravljenju poslastica. Ova mešavina badema, šećera i vanile ne samo da dodaje fantastičan ukus, već i omogućava neverovatnu kreativnost u oblikovanju poslastica.

Istorijat marcipana

Marcipan potiče sa Orijenta, gde su u devetom veku Persijanci kombinovali bademe i šećer. Tokom srednjeg veka stigao je u Evropu, postajući omiljen među bogatim slojem aristokratam. Nemačka, posebno grad Lubek, postala je centar marcipanske tradicije. Industrijski procvat tokom 19. veka učinio ga je dostupnijim širem stanovništvu. Danas, marcipan je globalno priznat i često se koristi u kreativnim kulinarskim eksperimentima. Ova slatka poslastica ostaje neizostavan deo svetske slatke kuhinje, spajajući tradiciju, umetnost oblikovanja i sladak užitak.

Pexels
 

Osnovni sastojci i priprema

Marcipan je jednostavan za pripremu, ali njegov delikatni ukus i mekana tekstura čine ga neprikosnovenim u svetu kolača i torti. Osnovni sastojci obuhvataju bademe, šećer u prahu i vanilu, a postoji mnogo varijacija koje uključuju dodatke poput ružine vodice ili ekstrakta badema.

Postupak pravljenja marcipana je prava umetnost. Bademe je najbolje blanširati, ukloniti im kožicu, osušiti ih, a zatim samleti u prah. Dodavanjem šećera u prahu i vanile dobijate osnovnu smesu koju možete oblikovati u različite forme.

Profimedia
 

Marcipan kao umetnički Izraz

Marcipan nije samo slatki sastojak, već i izuzetan materijal za oblikovanje. Kreativni kuvari i poslastičari koriste marcipan kako bi stvorili neverovatne dekoracije za torte, kolače i druge poslastice. Od realističnih cveća do živopisnih figurica, marcipan omogućava neograničenu slobodu izraza.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 100 g sirovog badema
  • 100 g šećera u prahu
  • po potrebi gustog šećernog rastvora (1:1)
  • malo arome gorkog badema

Priprema:

1. Badem blanširajte u vreloj vodi i ostavite natopljenog 15 minuta pa mu skinite kožicu. Ostavite da se suši preko noći ili ga prosušite u pećnici na 50 *C oko 10 minuta - za marcipan je bitno da je badem pri mlevenju skroz suv, jer se bolje melje.

2. Za šećerni rastvor pomešajte 50 g šećera i 50 ml vode, ostavitie da proključa, a onda dobro ohladite.

3. Badem sameljite dva puta u mlinu za mlevenje oraha.

4. Prah pomešajte sa šećrom u prahu. Možete i tu smesu dodatno da sameljete. Što sitnije - to bolje. 

5. Prah izručite u činiju, dodajte aromu i nalijte malo rastvora. Mesite rukom kao testo dok ne dobijete masu identičnu marcipanu slika

SAVET: Ako se masa raspada, dolijte još malo rastvora, a ukoliko je mekša i lepi, dodajte još malo šećera u prahu. Masa treba da bude glatka, jednolična i da se ne lepi pri mešenju.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike