Recept dana: Lažni ragu bez mesa, jelo koje ide odlično uz sve vrste testenine, krompir, pa čak i samo s hlebom (VIDEO)

10.12.2023

07:52

0

Autor: V. I.

Zimski recept idealan ako vam je ponestalo ideja za ručak a nemate vremena da istražujete recepte

Recept dana: Lažni ragu bez mesa, jelo koje ide odlično uz sve vrste testenine, krompir, pa čak i samo s hlebom (VIDEO)
Copyright Freepik

Preukusni ragu, koji se naziva i "sugo finto" (lažni ragu) i pravi po istim principima kao i ragu od mesa, samo bez mesa, ima duboke korene u tradiciji toskanske kuhinje. Ovo jedinstveno jelo predstavlja spoj inovacije i autentičnosti, pružajući gurmanskim entuzijastima priliku da istraže bogatstvo ukusa koji proizlaze iz tradicionalnih sastojaka.

Freepik
 

Sugo finto je nastao kao način da se iskoriste osnovni sastojci koji su uvek dostupni u italijanskim domaćinstvima. Kombinacija crnog ili crvenog luka, belog luka, šargarepe i paradajza predstavlja harmoniju ukusa i tekstura koja je postala klasik u italijanskoj kuhinji.

Freepik
 

U suštini, reč je o jelu koje ima ukus ragua s mesom, ali ne sadrži meso što ne umanjuje njegov ukus - naprotiv. Da biste dobili savršenu teksturu, potrebno je da sofrito (luk, šargarepu i celer) iseckate malo krupnije od uobičajenog kako biste i dalje zadržali oblik kada su kuvani. 

Tipična osnova ukusa aromatičnog povrća je pojačana svežim začinskim biljem, zatim prelivena crvenim vinom pre nego što se doda paradajz i dinsta dovoljno dugo da se pretvori u bogat, gust sos.

Vreme pripreme:

  • 45  minuta

Sastojci:

  • 4 štapića celera
  • 1 crni luk
  • 3 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 20 g peršuna
  • 20 bosiljka
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica paradajz paste
  • 100 ml crvenog vina
  • 3 dl supe od povrća (od kocke)
  • maslinovo ulje
  • 1 mala konzerva pelata
  • 3 sušena paradajza (opciono)
  • testenina

Priprema:

1. Crni luk. šargarepu i celer operite, oljuštite i iseckajte.

2. Ubacite na zagrejano vrelo maslinovo ulje, dodajte lovorov list i dinstajte na srednjoj jačini. Neka se bap lagano krčka.

3. Isreckajte beli luk sušeni paradajz ako ga imate i peršun pa ubacite u napola smekšalo povrće sofrito.

4. U sredini tiganja napravite rupu i ubacite paradajz pastu te lagano umešajte u ostatak jela.

5. Ulijte vino i dobro posolite i pobiberite. Sačekajte da alkohol ispari.

6. Konzervu pelata otvorite i ako je potrebno usitnite paradajz i ubacite u sos. 

7. Supu od povrća ubacite u konzervu od paradajza da biste iskoristili sav sadržaj pa izlijte u sos. Kuvajte na umerenoj vatri 20 minuta uz povremeno mešanje. Sadržaj tiganja treba da se redukuje napola.

8. Kad je gotovo, pomešajte s kuvanom testeninom i na samom kraju dodajte još malo maslinovog ulja.

U donjem videu prikazano je kako se jednostavno pravi ovaj toskanski ragu i dodaju njoki.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike