Zašto je bitno da potapate sirove orahe i bademe u vodu pre jela, a nije samo zbog ukusa

28.10.2023

14:52

0

Autor: V. I.

Ranije su domaćice obavezno ostavljale orašaste plodove potopljene u vodi da prenoće i za to su imale veoma dobar razlog

Zašto je bitno da potapate sirove orahe i bademe u vodu pre jela, a nije samo zbog ukusa
Copyright Pexels

Namakanje orašastih plodova je prastara praksa koja se često smatra dobrom za zdravlje, bez obzira na godišnje doba. Uglavnom natapamo bademe, suvo grožđe, pa čak i indijski orah. Ali ovih dana ljudi su počeli da namaču i orahe. Ovaj naizgled jednostavan korak privlači pažnju zbog svog potencijala da otključa mnoštvo zdravstvenih prednosti i ukusa koje orasi imaju u svojoj skromnoj ljusci.

Pexels
 

Odličan izvor hranljivih materija

Orasi i orašasti plodovi uopšte su moćan izvor hranljivih materija, koji nude omega-3 masne kiseline, proteine, vlakna, antioksidante poput vitamina E i esencijalne minerale kao što je magnezijum. Njihov jedinstveni profil hranljivih sastojaka podržava zdravlje mozga, snižava holesterol i doprinosi opštem zdravlju.

Uklanjaju se inhibitori enzima

Čin namakanja pre jela, a najbolje preko noći, ima naučno objašnjenje. Orasi, kao i mnogi orašasti plodovi poput badema i lešnika, sadrže prirodna jedinjenja koja inhibiraju aktivnost enzima i tako otežavaju varenje - hrana tako prolazi kroz organizam delimično apsorbovana. Namakanje orašastih plodova pomaže u neutralizaciji ovih jedinjenja, jer razbija enzime koji ometaju apsorpciju i varenje hranljivih materija. Fitinska kiselina se pak vezuje za niz važnih minerala (gvožđe, kalcijum, magnezijum, bakar) i ne dozvolja nam da ih apsorbujemo, što šteti našem organizMU. Takođe, namakanje poboljšava i ukus.

Povećava se moć hranljivih materija

Namakanje ne samo da olakšava apsorpciju hranljivih materija, već može i poboljšati njihovu moć. Omega-3 masne kiseline, poznate po svojim zdravstvenim svojstvima za srce, lakše se apsorbuju kada se orasi namaču, povećavajući dobrobit za kardiovaskularn sistem. Antioksidansi postaju dostupniji, pomažući u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, dok vitamini i minerali doprinose poboljšanju opšteg zdravlja.

Koliko se namaču orašasti plodovi

orasi - 4-8 sati

lešnici - 8 sati

bademi - 8-12 sati

indijski orah - 2-3 sata

semenke suncokreta - 4 sata

semenke bundeve - 4 sata

laneno seme - 4-6 sati

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike