Da li je pripremanje hrane u erfrajeru zdravo i na šta treba da obratite pažnju (VIDEO)

03.04.2024

14:14

0

Autor: V. I.

Friteza na vreli vazduh je sve popularnija među ljudima koji preferiraju zdarvu ishranu

Da li je pripremanje hrane u erfrajeru zdravo i na šta treba da obratite pažnju (VIDEO)
Copyright Profimedia/Printscreen/YouTube

Friteze na vruć vazduh, takozvani erfrajeri (eng. air fryer) postaju sve popularnije kao zdravija alternativa klasičnom dubokom prženju. Svoju sve veću rasprostranjenost duguju činjenici da velike količine ulja imaju štetan uticaj na naše zdravlje, dok sa druge strane, popularnost brze hrane, poput pomfrita i piletine, stalno raste.

Prednosti korišćenja friteze na vruć vazduh

U Srbiji, na primer, prosečna potrošnja krompira po stanovniku iznosi oko 50 kilograma godišnje. Proizvođači friteza, tako, krompiriće spremljene na vrelom vazduhu promovišu kao put ka uživanju u prženoj hrani sa manje štetnih masti. Naime, hrana pržena na vrelom vazduhu sadrži znatno manje masti zahvaljujući brzoj cirkulaciji toplog vazduha, što obezbeđuje hrskavost i ukus sličan tradicionalnom prženju.

Pored toga, Majlardova reakcija, koja se odvija na visokim temperaturama, poboljšava boju i ukus hrane dok smanjuje potrebu za velikim količinama ulja.

Smanjenje upotrebe ulja ne samo da smanjuje rizik od bolesti povezanih sa visokim unosom masti, već i potencijalno smanjuje izloženost kancerogenim jedinjenjima kao što je akrilamid, koji se mogu formirati na visokim temperaturama prženja.

Mane  korišćenja friteze na vruć vazduh

Međutim, prženje na toplom vazduhu ima i određene nedostatke, kao što su mogući gubitak omega-3 masnih kiselina i ograničen kapacitet uređaja.

Osim toga, postoji opasnost od prejedanja zbog pogrešnog shvatanja da je hrana pržena na vazduhu bezuslovno zdrava. Važno je razmotriti i druge metode termičke obrade hrane koje mogu biti zdravije.

Efikasna upotreba friteze zahteva malo eksperimentisanja kako bi se pronašla optimalna podešavanja, što može biti izazov za nove korisnike. Uprkos početnoj većoj ceni, friteze mogu da obezbede dugoročnu uštedu ulja i energije, dok istovremeno smanjuju bezbednosne rizike povezane s korišćenjem vrućeg ulja.

U nastavku vam dajemo recept za panirane pileće štapiće.

Vreme pripreme:

  • 15 minuta

Sastojci:

  • Za marinadu: 
  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 1/4 šolje majoneza
  • 1 kašika dižon senfa
  • 1 izrendan čen belog luka

Za paniranje:

1/2 kašičice soli
1/8 kašičice bibera
1/2 šolje panko prezli (ako nemate, mogu i obične)
1/2 šolje običnih prezli
1/4 šolje rendanog parmezana

Priprema:

1. Pomešajte sastojke za marinadu i stavite u nju piletinu - najbolje nekoliko sati ili čak preko noći za najbolji ukus.

2. Napravite smesu za paniranje i time obilno obložite marinirano pileće meso.

3. Stavite piletinu u korpu za fritezu i lagano poprskajte dno korpe i samo meso uljem.

4. Pecite u fritezi na 200 stepeni oko 4-5 minuta po strani. 

 

 

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike