Recept dana: Slani rolat sa ajvarom, savršen zalogaj koji će izgledom obogatiti svako predjelo

15.11.2023

07:58

0

Autor: K. O.

I ukusan i dekorativan, sve što domaćice vole

Recept dana: Slani rolat sa ajvarom, savršen zalogaj koji će izgledom obogatiti svako predjelo
Copyright Printscreen/YouTube

Ukoliko razmišljate o predjelu za slavsku trpezu, imamo odličan predlog za vas. Slani rolati su inače ukusni, a vrlo dekorativni kada se nađu na trpezi. 

Najčešće se prave sa spanaćem i ajvarom, a ima odličnih i od lisnatog testa. Njihova priprema nije komplikovana, a obogatiće svako predjelo i uneti boje na tanjir.

Kako su tegle sa ajvarom i dalje pune jer nova tura samo što je stigla, donosimo vam recept za slani rolat sa ajvarom.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za koru:

  •     5 jaja
  •     5 kašika brašna
  •     2 kašike ulja
  •     2 kašike vode
  •     3 kašike ajvara
  •     2 kašike kisele pavlake
  •     1/2 kesice praška za pecivo
  •     1/2 kašičice soli

Za fil:

  •     150 g krem sira
  •     150 ml kisele pavlake
  •     50 ml majoneza
  •     200 g rendane šunke
  •     2 tvrdo kuvana jajeta izrendana
  •     malo seckanog peršuna
  •     100 g kačkavalja rendanog

Priprema:

Kora:

Belanca dobro umutiti u čvrst sneg. U drugoj činiji umutiti žumanca, pa dodavati postepeno pavlaku, ajvar, ulje, vodu, brašno pomešano sa praškom za pecivo i so. Lagano špatulom umešati u prethodno umućena belanca i masu razvući u papirom obložen pleh.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Proveriti čačkalicom da li je pečeno, tako što bocnete sredinu kore. Ako je čačkalica suva kora je gotova. Čim je izvadite iz rerne odmah je uvijte sa sve papirom u rolat. Možete koristiti i vlažnu krpu za uvijanje kore. U tom slučaju prebacite rolat na krpu i lagano srolate. Ostavite da se ohladi.

Fil:

Sve sastojke sem kačkavalja fino sjedinite. Odrolati koru premazati filom i odozgo posuti rendani kačkavalj. Zarolati koru u rolat, umotati u foliju da se ne suši i ostaviti u frižider na hlađenje do služenja.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike