Recept dana: Punjene cukini tikvice, ukus mediterana na vašem tanjiru

29.07.2023

07:51

0

Autor: K. O.

Lagano letnje jelo

Recept dana: Punjene cukini tikvice, ukus mediterana na vašem tanjiru
Copyright Printscreen/YouTube

Sada je vreme kada stižu letnji plodovi, pa je svuda oko nas sveže voće i povrće. Poznato je koliko su tikvice zdrave, ali i ukusne.

Pune su hraljivih sastojaka i povoljno deluju na zdravlje. Imaju magnezijum, vitamine C i A, hranljiva vlakna.

Kod nas se najčešće pripremaju pohovane tikvice ili se sa njima pravi musaka.

A kako smo stalno u potrazi za novim ukusima i receptima, evo jednog zanimljivog mediteranskog recepta za punjene cukini tikvice.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  •     2 cukini tikvice
  •     2 paradajza
  •     10 crnih maslina
  •     10 zelenih maslina
  •     malo mediteranskog začinskog bilja
  •     malo morske soli
  •     200 g mlevenog junećeg mesa
  •     malo maslinovog ulja
  •     malo punomasnog tvrdog sira
  •     100 g kisele pavlake
  •     100 g belog sira

Priprema:

Tikvice najpre operite, odsecite im dršku i ih poprečno ih presecite na tri dela. Potom malom kašičicom pažljivo izdubite sredinu da ostanu što tanji zidovi tikvica.

Meso od tikvica sitno iseckajte.

Svež paradajz prelijte vrelom vodom, oljuštite i sitno iseckajte, pa onda i masline, i crne, i zelene.

Izdubljene tikvice premažite maslinovim uljem iznutra i stavite ih u nauljenu vatrostalnu posudu, pa ih pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Printscreen/YouTube
 

Dok se tikvice peku, pripremite nadev tako što ćete u tiganju zagrejati malo maslinovog ulja i staviti mleveno meso, pržite ga uz mešanje 10 minuta. Onda ga izvadite iz tiganja u posudu i ostavite sa strane do upotrebe.

Na ulju na kome ste propržili meso stavite iseckanu sredinu tikvica, iseckan svež paradajz, iseckane masline, začinsko bilje, ako nemate mediteranski mšavinu upotrebite ruzmarin, bosiljak, majčinu dušicu i morsku so. Pržite na tihoj vatri 20 minuta uz povremeno mešanje.

Na kraju dodajte proprženo mleveno meso i promešajte.

Tikvice izvadite iz rerne, pa ih poređajte na poslužavnik za serviranje, pa u njih rasporedite pripremljeni nadev. Preko nadeva stavite šnite tanko narezanog punomasnog trapista.

Tako pripremljene tikvice vratite u rernu i pustiti da se zapeku oko 10 minuta.

Izvadite ih iz rerne i na svaku stavite kašiku pavlake pomešane sa sirom, te ukrasite začinima.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike