Recept dana: Reform torta - prava starinska poslastica sa intenzivnim ukusom, baš kao što su je bake nekada pravile

07.07.2023

07:55

0

Autor: K. B.

Ova torta vas vraća u prošlost i oživljava tradicionalnu kuhinju na najbolji mogući način

Recept dana: Reform torta - prava starinska poslastica sa intenzivnim ukusom, baš kao što su je bake nekada pravile
Copyright Printscreen Instagram/micina__kuhinja

Priprema reform torte zahteva malo više vremena i truda, ali svaki trenutak uložen u ovu poslasticu se isplati čim jedan zalogaj stavite u usta. Kombinacija penasto umućenih žumanaca i prokuvane čokolade stvara gusti fil koji pleni svojom kremastošću i izraženim ukusom. Kore od belanaca i mlevenih oraha dodaju hrskavost i bogatstvo teksture, dok se slatka pavlaka pomešana sa otopljenom čokoladom preliva preko torte, stvarajući primamljivu glazuru.

Vreme pripreme:

Oko 120 minuta

Sastojci:

  • 12 jaja
  • 300 g oraha
  • 340 g šećera
  • 4 kašike brašna
  • 250 g margarina (ili maslaca za bogatiji ukus)
  • 300 g čokolade
  • 50 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Belanca odvojite od žumanaca. Umutite žumanca sa 100g šećera dok ne postanu penasta masa.
2. Stavite umućena žumanca na paru i kuvajte ih, povremeno mešajući. Dodajte 200 g čokolade pri kraju i dobro promešajte dok se ne sjedini. Fil treba da bude dovoljno gust da možete videti dno kada provučete varjaču kroz njega. Ostavite da se fil ohladi.
3. Pripremite dve kore od po 6 umućenih belanaca, 100 g mlevenih oraha i 2 kašike brašna.

4. Lagano ih pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 15 minuta. Ponovite isti postupak za druge dve kore.

5. Ohlađene kore presecite na pola.
6. Umutite margarin ili maslac dok ne postane penast. Dodajte ohlađeni fil i dobro sjedinite.
7. Podelite fil na tri jednaka dela i filujte tri kore, ostavljajući četvrtu koru nepofilovanu.
8. Zagrejte slatku pavlaku i pomešajte je sa 100 g otopljene čokolade. Prelijte tortu tom smesom.
9. Ukrasite tortu seckanim orasima (100 g).

Napomena: Ovaj recept je za manju meru, a puna mera je za 24 jaja i duplu količinu svih ostalih sastojaka. Postupak pripreme je isti, samo se cele kore filuju umesto da se seku na pola.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike