Recept dana: Bajadera, najbolji recept za omiljeni kolač svih generacija - prava mera sastojaka za pun ukus

16.06.2023

07:49

0

Autor: K. O.

Kada se ovako napravi nije ni pretvrda, ni presuva

Recept dana: Bajadera, najbolji recept za omiljeni kolač svih generacija - prava mera sastojaka za pun ukus
Copyright Printscreen/YouTube

Već generacijama unazad bajadera je glavna zvezda svih sitnih kolača. Uvek se nađe i na posnoj i na mrsnoj trpezi.

Maltene svaka domaćica nasledila je od svoje bake recept za bajaderu, pa je pravi na svoj način. A mi smo uspeli da pronađemo najbolji. 

Ovako napravljena, ona ima pun ukus, nije ni tvrda, ni suva. I plus je šećer smanjen koliko god je to moguće da ne naruši najlepši ukus ovog kolača.

Vreme pripreme:

  • 45 minuta

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanila burbon šećera
  • 200 g maslaca ili margarina (u zavisnosti da li je posna verziju ili ne)
  • 300 g mlevenog keksa
  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g čokolade za kuvanje

Glazura:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 25 g maslaca ili margarina
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Naš savet je da se svetli i tamni deo pravi odvojeno da bi oba sloja bajadere bila iste debljine.

Najpre u šerpicu nasuti 100 ml vode i 125 g šećera, pa staviti da se kuva. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati još 5 minuta.

Potom skinuti sa ringle, dodati 100 g iseckanog maslaca na kocke i mešati dok se ne otopi. Dodati i 150 g čokolade, mešati da se otopi, na kraju dodati 150 g mlevenog keksa i 150 g mlevenih oraha.

Ostaviti nekoliko minuta da se smesa prohladi, zatim prebaciti u pleh 30x20 obložen pek-papirom, pa poravnati.

Printscreen/YouTube
 

Na isti način pripremite i drugi sloj. To je svetli sloj u koji ne ide čokolada. U ovaj sloj dodati kesicu vanila burbon šećera. Kad se prohladi, rasporedite preko tamnog sloja i poravnajte. 

Ohladiti nekoliko sati u frižideru.

Za glazuru otopiti na laganoj temperaturi čokoladu, maslac i ulje, pa odmah preliti preko bajadere. Kada razmažete glazuru, prodrmajte pleh levo - desno, da bi se glazura lepo poravnala.

Vratite u frižider da se sve lepo stegne.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike