Recept dana: Ledene kocke sa jagodama, ukusna poslastica za tople dane (VIDEO)

30.05.2023

07:54

0

Autor: K. B.

Nema slađeg osveženja od ovog kolača

Recept dana: Ledene kocke sa jagodama, ukusna poslastica za tople dane (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube/Recepttura

Nema ko ne voli ledene kocke.  Još kad im se dodaju slasne jagode nastaje savršena poslastica za prolećne dane. Ove osvežavajuće i ukusne kocke predstavljaju savršen spoj kremaste teksture i slatke arome jagoda.

A što je najbolje, priprema nije previše komplikovana, samo sledite naše detaljno uputstvo. Krenimo zajedno u pripremu ovog osvežavajućeg desertnog užitka!

Vreme pripreme:

  • oko 90 minuta

Sastojci:

Krema:

  • 750 ml mleka
  • 60 g običnog brašna
  • 60 g gustina
  • 150 g šećera
  • 200 g putera sobne temperature

Biskvit:

  • 3 jaja
  • 75 g šećera
  • 60 g običnog brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 15 g kakao praha

Filovanje kore:

  • 200 ml vode
  • 75 g šećera

Crveni sloj:

  • 500 g jagoda
  • 2 crvena preliva za tortu
  • 4 kašike šećera
  • 500 ml vode

 

 

Priprema:

Krema:

U šerpi zagrejte mleko na srednjoj temperaturi, ali pazite da ne proključa. U posebnoj posudi pomešajte brašno, gustin i šećer. Postepeno dodajte mleko u smesu od brašna, stalno mešajući kako biste izbegli grudvice.

Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok ne dobijete gustu kremu. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite kremu da se potpuno ohladi.

U međuvremenu, uzmite puter sobne temperature i umutite ga mikserom dok ne postane kremast. Dodajte ohlađenu kremu u puter i nastavite da mešate dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Stavite kremu u frižider da se stegne dok pripremate ostale slojeve kolača.

Biskvit:

U posudi umutite jaja i šećer dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah u smesu od jaja i dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.

Izvadite kolačić iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi.

Filovanje kolačića:

U šerpici zagrejte vodu i šećer, mešajući dok se šećer potpuno ne otopi.

Sklonite šerpicu sa šporeta i ostavite sirup da se ohladi.

Crveni sloj:

Operite i očistite jagode, zatim ih iseckajte na manje komade. U blenderu ili procesoru za hranu, usitnite jagode zajedno sa šećerom.

Pixabay
 

Dodajte vodu i crvene prelive za tortu u blender i sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Slaganje:

Na ohlađeni kolačić stavite pripremljen sirup od vode i šećera, kako bi se kolač dobro natopio.

Preko kolačića ravnomerno nanesite pripremljenu kremu i poravnajte je.

Zatim prelijte kremu sa crvenim slojem od jagoda. Ostavite kolač u frižideru barem nekoliko sati, ili preko noći, kako bi se sve slojeve dobro stegle i ukus se sjedinio.

Pre služenja, možete ukrasiti kolač svežim jagodama ili po želji dodati šlag. Pažljivo isecite kolač na parčad i poslužite ga uz uživanje.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike