Ni ova hrana nije bez mana: Znamo da je kiseli kupus riznica zdravlja, a stručnjaci upozoravaju na ove nedostatke

21.01.2023

13:04

0

Autor: K. O.

Ukoliko preterate možete dobiti neke zdravstvene tegobe

Ni ova hrana nije bez mana: Znamo da je kiseli kupus riznica zdravlja, a stručnjaci upozoravaju na ove nedostatke
profimedia-0169162384 - Copyright Profimedia

Podvarak, sarma ili salata, tek zima ne može da se zamisli bez kiselog kupusa. Ako ste među onima koji ovaj period godine koriste da bi uživali u specijalitetima od kiselog kupusa, morate znati da je ipak važno da budete umereni jer omiljena hrana za hladne dane ima i neke mane koje ne smeju da se prenebregnu.

Poznato je da kupus ima veliku količinu vitamina C, kao i još niz korisnih vitamina (A, D, folnu kiselinu, B12), tu su i razne hranljive materije i njegova probiotska svojstva. Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru. Na taj način čisti krv, usporava starenje i jača otpornost celokupnog organizma.

Pitate se gde je onda caka? Pa, u sledećim sastojcima.

Sadrži veliku količinu soli, pa podiže pritisak

Da bi se kupus ukiselio potrebna je velika količina soli, za koju znamo da nije zdrava, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode. Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska. Takođe, so u organizmu dadtno opterećuje bubrege, taloži se u zglobovima i krvnim sudovima.

Profimedia
 

Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, pa utiče na grčenje mišića pogotovo oko vrata i kičme, kaže čuveni ruski naturolog Georgij Nazarov. Ako se već konzumira kiseo kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka tokom tog dana.

Narušena ravnoteža minerala i vitamina

Kada se naruši ravnoteža kalijuma i natrijuma, često može da se javi nemir u rukama i nogama. I to je posledica previše soli. Sve više istraživanja ukazuju i na povezanost upotrebe soli u ishrani i pojavi nekih vrsta raka.

Printscreen/YouTube, Moja mala kuhinja
 

Problem viška soli ne možete rešiti ni ako dobro operete listove pre upotrebe i konzumiranja. Zato uz sve pobrojane zdravstvene benefite sa kiselim kupusom se mora biti oprezan. 

Ukoliko već imate problema sa krvnim pritiskom bolje je da vaš izbor bude svež kupus koji možete kupiti u bilo koje doba godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike