Preporuka Svetske zdravstvene organizacije: Koliko je soli dnevno dovoljno odrasloj osobi

08.09.2021

09:17 >> 09:45

0

Autor: D. R.

Umerenost je ključna reč kad se govori o unosu soli u organizam, te se trudite da ne preterujete jer možete izazvati različite vrste oboljenja

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije: Koliko je soli dnevno dovoljno odrasloj osobi
Pexels

So sadrži oko 60 odsto hlorida i 40 odsto natrijuma. Većina neprerađene hrane, poput povrća, voća, oraha, mesa i mleka ne sadrži natrijum. So koju mi jedemo pomaže kod stezanja i opuštanja mišića, utiče na nerve i balansira minerale koji su u organizmu.

So je bitan deo svakodnevne ishrane. Potrebna nam je da bismo mogli normalno da funkcionišemo. Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija kao preporuku za dnevnu potrebu kod zdravih odraslih osoba preporučila kafenu kašičicu, odnosno pet grama soli u kojoj je sadržano dva grama natrijuma.

Pročitajte još

Međutim, bitno je naglasiti da su potrebe, kao i za svakim drugim i za ovim nutrijentom, individualne i znatno odstupaju u zavisnosti od niza faktora: podneblja, godišnjeg doba, zdravstvenog stanja, stila života i nivoa telesne aktivnosti.

Osećaj nadutosti je jedan od uobičajenih kratkotrajnih simptoma, nakon što ste konzumirali puno soli. Ona utiče na zadržavanje vode, pa se tako voda može nakupiti u većoj količini.

Hrana ne treba da ima jako slan ukus da bi bila puna natrijuma. Sendviči, pica, peciva i supe iz kesice mogu biti podmukli izvor soli.

Pixabay

Povišen pritisak

Puno je razloga zbog kojih možete da imate visok krvn pritisak, a jedan od njih je i so. Promene u pritisku se događaju putem bubrega, a previše soli će onemogućiti pravilno izlučivanje tečnosti koja je organizmu potrebna. Rezultat je povišenje krvnog pritiska.

Jaka žeđ

Otečeno lice – ovaj simptom može da se javi zbog previše soli u organizmu, a najčešće na licu, rukama, stopalima i zglobovima. Ako ste primetili takve promene, razmislite o tome koliko soli jedete. Ako ste u zadnje vreme mnogo žedni, to može biti znak da unosite previše soli. Kada se to dogodi, telo postaje dehidrirano.

Pexels

Kilogrami se nakupljaju

Kada se voda zadržava u organizmu, moguće je dobiti višak kilograma. Ako se to dogodi u jako kratkom roku, moguće je da je razlog previše soli i trebalo bi da obratite pažnju šta unosite u sebe, uradite nešto kako biste smanjili unos soli.

Takođe, ako jedete previše soli pre spavanja, to može dovesti do toga da imate probleme da zaspite ili se često tokom noći budite. Nakon svega ovoga sledi neispavanost, glavobolja, mrzovolja narednog dana.

Kada je u krvi previše soli, voda se nakuplja u ćelijama kako bi je razredila. Rezultat može biti osećaj slabosti ili, ako previše soli kod vas uzrokuje dehidraciju, stomak će to osetiti. Može doći do zatvora, ali se može javiti i dijareja, grčevi. Smanjite unos soli i pijte što više vode kako biste olakšali organizmu da je izbaci napolje.

Pixabay

Najveći problem je taj da što više jedemo slanu hranu, ona će nam se još više tražiti. Posle nekog vremena, receptori za slano u jeziku jednostavno postanu manje osetljivi. Ako smanjite količinu soli koju dodajete u hranu, receptori će se posle nekog vremena navići i uživaćete u hrani koja je manje posoljena.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi