Recept dana: Kalindžo - pomalo zaboravljeno srpsko jelo koje miriše na merak i tradiciju

14.01.2023

07:08

0

Autor: K. O.

Postoji u blažoj i začinjenoj varijanti, a osnova su jagnjeće iznutrice

Recept dana: Kalindžo - pomalo zaboravljeno srpsko jelo koje miriše na merak i tradiciju
Copyright Printscreen/YouTube

Nekada su domovi u užičkom i valjevskom kraju često mirisali na kalindžo, a danas je ovo jelo pomalo zaboravljeno i u zapećku.

Danas je na nivou specijaliteta koji se može naći na meniju starih kafana koje drže do tradicije. U zavisnosti od afiniteta ukućana, jelo čija je osnova jagnjeća džigerica, pravilo se u blažoj (za nežnija nepca), ali i u zaljućenoj varijanti za prave meraklije.

Blagi kalindžo se priprema otprilike kao i svaki drugi gulaš. Važno je da bude mnogo luka i da se lepo i dugo krčka.

Ovaj zaljućeni kalindžo se peče u rerni, po mogućstvu u zemljanoj posudi. 

Vreme pripreme:

  • 180 - 240 minuta

Potrebni sastojci:

  • 1 jagnjeća džigerica
  • 1 jagnjeća bela džigerica (pluća)
  • 1 srce
  • 1 skrama (maramica)
  • 3 glavice crnog luka
  • 6-7 čenova belog luka
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 ravna kašika soli
  • 15-ak zrna bibera
  • 2-3 lista lovora
  • 3 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 vrhom puna kašika jagnjećeg pretopa ili svinjske masti
  • topla voda po potrebi
  • 2 veće šargarepe (može i ne mora)
  • 2 veća paradajza (može i ne mora)
  • 2 paprike (može i ne mora)

Način pripreme:

Džigerice i srce oprati i iseći na komade srednje veličine koliko za zalogaj. Skramu nekoliko puta potopiti u vodu i ispirati kako bi se krv potpuno uklonila. Ocediti i sitno iseći, pokriti, pa ostaviti sa strane.

Printscreen/YouTube
Kalindžo

U većoj šerpi zagrejati pretop ili mast, dodati sitno seckani crni luk i dinstati dok ne omekša. Zatim, dodati iznutrice i jabukovo sirće, pa pržiti nekoliko minuta dok meso ne promeni boju. Potom dodati iseckanu maramicu, so, biber, lovor, alevu papriku, pa promešati i naliti toplom vodom do vrha posude. Ukoliko želite možete dodati i povrće (šargarepu, paradajz i papriku). Osnovna verzija je samo sa iznutricama i lukom.

Kuvati poklopljeno na umerenoj temperaturi oko 120 minuta. Pred sam kraj kuvanja, dodati sitno seckan beli luk.

Ukoliko se sprema verzija u rerni, onda treba sitne komade iznutrica staviti u namašćenu posudu, dodati začine i povrće po želji (u tom slučaju ide red maramice, red povrća, pa red iznutrica).

Sve zaliti sa oko 250-300 ml vode i 3 kašike jabukovog sirćeta, poklopiti i peći u rerni na 200°C oko tri sata. Po potrebi, u toku kuvanja dodavati tečnost.

Pred kraj kuvanja, zaliti jagnjećim pretopom, isključiti rernu i ostaviti da se jelo ukrčka otprilike još pola sata.

Kalindžo najbolje ide uz domaći hleb i turšiju.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike