Šest sastojaka i 20 minuta sa rukama u testu: Napravite hleb pletenicu koji će svi ukućani hvaliti!

08.10.2022

11:32

0

Autor: 24sedam

Hala je tradicionalni pleteni jevrejski hleb koji se najčešće pravi za praznike, a recept u nastavku je više nego jesnostavan i ne zahteva posebne tehnike

Šest sastojaka i 20 minuta sa rukama u testu: Napravite hleb pletenicu koji će svi ukućani hvaliti!
profimedia-0545940727 - Copyright Profimedia

Vrsne domaćice sigurno su mnogo puta mesile hleb i pravile pletenicu kako bi se pohvalile svojim pekarskim umećem, ali vam se sigurno dešavalo da on bude previše tvrd ili previše mekan i ne tako sjajan kao što izgleda na fotografijama koje se mogu videti na internetu.

Uz nekoliko jednostavnih trikova i samo šest sastojaka i 20 minuta truda možete postići to savršenstvo i u izgledu i u ukusu ako budete pravili halu.

Hala je tradicionalni pleteni jevrejski hleb koji se najčešće pravi za praznike, a recept u nastavku je više nego jesnostavan i ne zahteva posebne tehnike, a ruke će vam u testu biti manje od pola sata.

Sastojci:

- 390 grama višenamenskog brašna, plus još za mešenje

- 30 grama šećera

- 1 kockica kvasca

- 1 kašičica soli

- 3 velika jaja

- 4 kašike ulja

Profimedia
 

Priprema: 

Pomešajte brašno, šećer, kvasac i so u posudi srednje veličine. Umutiti dva cela jajeta sa jednim žumanceto (račuvati belance), ulje i pola šolje mlake vode u velikoj posudi ili posudi miksera sa kukom za testo.

Sa mikserom na niskoj temperaturi postepeno dodajte mešavinu brašna. Mesite dok se ne formira glatka i elastična lopta, oko 5 minuta. Ako se testo lepi sa strane, dodajte još brašna po potrebi. (Ako nemate mikser, mesite rukom 10 minuta.)

Stavite testo u lagano nauljenu činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite ga na toplo mesto da odstoji dok se ne udvostruči, oko 2 sata.

Isecite testo na tri jednaka dela i od svakog napravite tri valjkaste duguljaste mase. Prebacite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Tamo ih upletite u pletenicu, čvrsto zabijenu, pa ih na drugom kraju slepite kako se ne bi rasplela. Umotajte pletenicu u plastičnu foliju i ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Za to vreme umutite sačuvano belance sa jednom kašikom vode i premažite ceo hleb. Pecite dok ne porumeni, 30 do 35 minuta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike