Recept dana: Tart od maka nateraće vas da zaboravite na ledene poslastice, limunadu i voće

10.08.2022

05:23

0

Autor: Z. A.

I da osetite suštinu slatkog hedonizma

Recept dana: Tart od maka nateraće vas da zaboravite na ledene poslastice, limunadu i voće
profimedia-0090024111 - Copyright Profimedia

Kada se spoje lešnici, čokolada, mak i prhko testo, ne može čovek a da se ne naježi od miline, i da mu kombinacija za ovu poslasticu ne zvuči i ne miriše vrlo primamljivo, a usred sezone sorbea, voćnih kremova i sladoleda u kojima uživate ovog vrućeg leta...


Naravno, uz ovaj konkretni kolač možete poslužiti kuglicu sladoleda, po mogućnosti domaćeg.

A mak, mak je tek posebna priča, pomalo kontroverzna. Za njega se vezuju razna stanja, vekovima se koristi kao lek za mnoge tegobe, ali najviše ovog semena ode pripremu raznih kolača od kojih je najpopularnija makovnjača, štrudla s makom, ali ima i mnogo zanimljivih novih poslastica s makom.

Ovaj tart će zadovoljiti kriterijume i najizbirljivijih ljubitelja slatkiša.

U ovaj recept ide 400 g maka, ali ako imate plići kalup ili manjeg prečnika od standardnog, prilagodite količinu nadeva.

Sastojci:

Za testo:

  • 400 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • prstohvat vanile u prahu
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika milerama
  • prašak za pecivo

Za nadev:

  • 400 g maka
  • 1 konzerva kondenzovanog mleka
  • rebro crne čokolade
  • 30 g seckanog lešnika
  • 10 g suvog grožđa
  • 4-5 kašike ruma
  • bourbon vanila

Priprema:

1. Suvo grožđe potopite u rum. Maslac penasto umutite pa mu dodajte šećer, žumanca, mileram i prstohvat vanile i sve dobro sedinite. Pomešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte u pripremljenu smesu, pa varjačom sve sjedinite. Treba vam desetak minuta da umesite testo, nikako ne više od toga jer treba da bude prhko, mrvičasto i da se raspada u rukama. Sjedinite ga u jednu loptu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata.

2. Mak, natopljeno grožđe i lešnike pomešajte s kondenzovanim mlekom, dodajte bourbon vanilu i izlomljenu čokoladu.

3. Šaku testa ostavite sa strane, a ostatak rukama razvucite i rastanjite u dubljem kalupu za tart. Ako vam se učini da je suvo i da se raspada, ne brinite – na dobrom ste putu. Kada prekrijete dno i rubove kalupa, izlijte po njemu pripremljeni nadev. Ostatak testa narendajte ili rukama razmrvite po filu. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Bon appetit!

Bonus viideo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike