Trikovi za prolećno ulepšavanje vaših kola: Samo 11 koraka do savršeno blistavog i mirisnog auta

06.04.2024

16:18

0

Autor: V. I.

Jer vaš četvorotočkaš to zaslužuje

Trikovi za prolećno ulepšavanje vaših kola: Samo 11 koraka do savršeno blistavog i mirisnog auta
Copyright Freepik

Sunce sija, ptrice crkuću, niste na poslu, ali automobil vam prosto vape za temeljnim prolećnim čišćenjem. Pa zašto ne biste olakšali sebi život sa ovih nekoliko brzih trikova i osvežili svog dragog četvorotočkaša. 

1. Čekirajte ventilacione otvore

Vaši ventilacioni otvori imaju neverovatan talenat da skupljaju prašinu, i kao što ste verovatno otkrili, frustrirajuće je čistiti ih. Ali umesto da odustanete, iskopajte staru četku za farbanje ili kupite jeftinu četkicu za šminkanje kod Kineza i dobro prodžarajte otvore. Mogli biste čak da koristite i usisivač da biste pokupili svu prašinu.

Profimedia
 

2. Obložite držače za čaše korpicama za mafine

Često držači za čaše postanu štrokavi zbog prljavšitne i lepljivih ostataka pića ili kafe. S korpicma za mafine, koju možete i sami da napravite, čišćenje postaje jednostavno jer samo treba da zamenite korpicu.

3. Sredite oštećenja

Svako ko je ikada odustao od intenzivnog čišćenja unutrašnjosti automobila verovatno je postao ogorčen ogromnom količinom raznoraznih rupica – oko ručica menjača, kontrola prozora i radija.  Umotajte krpu oko malog šrafcigera, koristeći glavu da pokupite mrvice, prašinu i prljavštinu. Vlažna četkica za zube ili fina žičana četkica je takođe dobra za ovo (naročito za udubljenja u sedištima).

4. Dlaka kućnih ljubimaca

Mnogi od nas ne žele da proteraju svoje krznene prijatelje iz našeg vozila, ali bismo želeli da proteramo njihove dlake sa sedišta. Najbolji način da se iz unutrašnjosti oslobodite ovih dlačica je da napunite bocu sa raspršivačem vodom i poprskate po celom zadnjem (ili prednjem) sedištu.

Kada dlaka od ljubimca ovlaži i odlepi se, obrišite je mikrofiber krpom – poput onog koji se koristi za čišćenje vrata od tuša – ili bilo kojim ravnim, glatkim gumenim uređajem – bićete iznenađeni kako se lako skidaju.

Unsplash
 

 

5. Uglancajte felne i ratkapne

Iznenadili biste se kakvu razliku čine čiste i uglancane felne i ratkapne. A što je najbolje, tone zahteva preterano naporn rad. Pomešajte malo deterdžent za veš zajedno sa vodom da biste napravili super pastu koja je savršena za ovu vrstu prljavštine. Nije potrebno specijalno sredstvo za čišćenje točkova i opet, naš verni prijatelj, stara četkica za zube, može odlično da posluži za ovo.

6. Bez umazanih vetrobranskih stakala

Ako vaši brisači stalno umusave prednje i zadnje vetrobransko staklo, možda je vreme da ih zamenite, ali pokušajte da ih prvo dobro okupate u alkoholu. Što se tiče unutrašnjeg dela vetrobranskog stakla, nanošenje pene za brijanje, a zatim brisanje će pomoći da se spreči da se toliko zapare u hladnim jutrima. Ovo se, međutim, troši i moraće da se ponavlja s vremena na vreme.

7. Blistava kontrolna tabla

Kontrolna tabla bez prašine je jedna stvar, ali zar vam se ne sviđa ona koja ba blista? Potrebna vam je samo krpa i par kapi maslinovog ulja – ovo rešenje iz kuhinje ne košta mnogo iatrebalo bi da ostavi i prijatan miris.

8. Uklonite koroziju s akumulatora

Pravilno prolećno čišćenje vašeg automobila uključuje i prolazak ispod haube .Korozija na akumulatoru vašeg automobila može se proširiti unutar same jedinice i na kraju dovesti do njenog propadanja, tako da se isplati održavati ono što vidite čistim. Prvo, uverite se da je motor vašeg automobila isključen. Zatim, lagano olabavite svaki terminal pomoću ključa, pazeći da ne uklonite kablove u potpunosti - važno je da isključite negativni terminal pre pozitivnog terminala, a preporučujemo i nošenje rukavica i zaštitne naočare. Pažljivo prelijte malom količinom koka-kole preko bilo koje prljavštine i gledajte kako izjeda tu koroziju. Ostavite da se upije nekoliko minuta, zatim isperite vodom, osušite i ponovo zategnite priključke pre ponovnog pokretanja motora.

9. Očistite farove

Ako vam farovi izgledaju prigušeno za saobraćaj iz suprotnog smera ili za pešake, to može dovesti do zabune i opasnosti. Da biste bili sigurni da izgledaju što je moguće čisto, nanesite pastu za zube na krpu i izribajte po površini - soda bikarbona koja se nalazi u pasti čini čuda za farove.

Freepik
 

10. Osvežite patosnice

Lako je otpisati svoje prostirke kao loš posao. Zemlja, lišće, ulje... potencijalno gore, ova presvlaka zahteva ozbiljan udarac. Ali nada nije izgubljena. Rasporedite ih van automobila i poprskajte sredstvom za uklanjanje mrlja - vrstom koju možete koristiti na unutrašnjim tepisima. Pustite da počne da se upija pre nego što ga bacite u mašinu za pranje veša tokom temeljnog ciklusa. Svideće vam se razlika.

Profimedia
 

11. Osveživač vazduha

Nagradite se za sav svoj (ne baš) naporan rad "uradi sam"– domaćim mirisom. Jednostavno skoro napunite malu teglu sodom bikarbonom i dodajte oko pet kapi eteričnog ulja po vašem izboru. Zamenite poklopac isečenim materijalom od prozračne tkanine i pričvrstite gumicom! Možete ga čak držati u držaču za čaše...

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike