Vozači, ovo je pet grešaka koje utiču na smanjenje veka trajanja vašeg akumulatora: Izbegnite ih i uštedite

29.03.2024

15:16

0

Autor: K. O.

Ne zahtevaju mnogo vremena i truda, a dobra su prevencija

Vozači, ovo je pet grešaka koje utiču na smanjenje veka trajanja vašeg akumulatora: Izbegnite ih i uštedite
Akumulator - Copyright Profimedia

Svi vozači dobro znaju koliko je važan ispravan akumulator, te da je on maltene srce svakog automobila. Međutim, određene navike vozača mogu značajno skratiti njegov životni vek.

Saznajte kojih je pet najčešćih grešaka koje svaki vozač treba da izbegava kako bi osigurao dugovečnost svog akumulatora.

Redovna konrola i održavanje

Prva velika greška je zanemarivanje redovne kontrole i održavanja stanja akumulatora. Preporučuje se da se njegovo stanje proverava barem dvaput godišnje, kako bi se osiguralo da je uvek optimalno napunjen.

Kontrolisati i dopunjavati ako duže stoji na parkingu

Za one koji svoj automobil ostavljaju parkiranog u garaži na duži period, ključno je obratiti pažnju na akumulator. Ispravna strategija je napuniti ga pre parkiranja i potom ga ili isključiti ili redovno kontrolisati i po potrebi dopunjavati njegov kapacitet, posebno tokom hladnih zimskih meseci.

Pexels
 

Kratke vožnje

Kratke vožnje predstavljaju još jednu zamku za zdravlje akumulatora, jer ne omogućuju dovoljno vremena za njegovo potpuno punjenje. Da biste izbegli probleme, povremeno vozite na duže relacije i redovno proveravajte stanje akumulatora.

Ostavljanje uključene elektronike

Nepažnja prilikom gašenja vozila i ostavljanje uključene elektronike preko noći česta je greška koja može rezultirati potpunim pražnjenjem akumulatora. Uvek se pobrinite da su svi elektronski uređaji isključeni pre izlaska iz vozila.

Profimedia
 

Redovan pregled da li ima mehaničkih oštećenja ili curenja

Na kraju, ne smemo zanemariti važnost pravilne ugradnje i održavanja akumulatora. Redovno vizuelno pregledajte akumulator na znakove mehaničkih oštećenja, ili curenja tečnosti, i pazite na koroziju polova, koja može ometati prenos energije.

Izbegavanjem ovih grešaka, možete značajno produžiti vek trajanja akumulatora vašeg automobila, osiguravajući da vas vaše vozilo ne izneveri kada vam je najpotrebnije.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike