Volite pse, ali ne i dlake: Ovih šest rasa pasa najviše se linjaju, pa ih izbegavajte ako nemate dvorište

13.03.2024

10:58

0

Autor: K. O.

Bolje je da ne budu u stanu

Volite pse, ali ne i dlake: Ovih šest rasa pasa najviše se linjaju, pa ih izbegavajte ako nemate dvorište
Copyright Freepik

Priželjkujete ljubimca ali biste nekako da izbegnete sve te dlake koje ostavljaju za sobom po stanu.

Ako niste od onih koji žele da svakodnevno čiste iza svog ljubimca onda postoje neke rase koje bi trebalo da izbegavate.

Iako se svi psi linjaju i potrebno ih je četkati bez obzira na to imaju li dugu ili kratku dlaku, neke pasmine poznate su po tome što se linjaju toko cele godine. I baš zbog čega nisu idealne za vlasnike koji nemaju dovoljno vremena za svakodnevnu brigu o krznu svog psa, a ni za brigu o čistoći vlastitog doma.

U nastavku otkrivamo šest rasa koje se najviše linjaju, prema stručnjacima portala PetMD.

Labrador

Jedna od pasmina koje imaju dvostruki sloj krzna, zbog čega mogu da izdrže nepovoljne vremenske uslove. Ali to znači i da se linjaju tokom cele godine. Kao i većina pasa, najviše se linjaju u proleće i na jesen kako bi se pripremili za novo godišnje doba.

Pixabay
 

Akita

Baš kao i labradori, akite se linjaju tokom cele godine, a najviše se linjaju na prelazu s proleća na leto, te s jeseni na zimu. Nadalje, akite su veći psi, što nekim vlasnicima otežava brigu o njihovom krznu.

Pexels
 

Dalmatiner

Iako imaju kratko i gusto krzno, dalmatineri se linjaju cele godine. Ako vam je stalo do čistoće vašeg doma, a nemate vremena za svakodnevno usisavanje, ovo možda nije idealna pasmina za vas.

Pixabay
 

Čau čau

Ako razmišljate o nabavci baš ove rase, budite spremni na svakodnevno četkanje, pogotovo tokom sezone linjanja. Ovi psi imaju gusto i dugačko krzno, a tokom sezone linjanja otpada im tri do četiri puta više dlake nego inače.

Pixabay
 

Nemački ovčar

Nemački ovčari takođe imaju dvostruki sloj krzna, što znači da se linjaju tokom cele godine. No, za razliku od čau čaua, koji zahtevaju češljanje skoro svaki dan, nemačke ovčare potrebno je četkati tri do četiri puta nedeljno.

Pixabay
 

Sibirski haski

Poslednji na list su sibirski haskiji, koji se najbolje snalaze u hladnijim klimama. Kako bi preživeli nepovoljne uslove, haskiji imaju gustu poddlaku koja se linja svakodnevno. Najviše se linjaju tokom prelaznih perioda, no to zavisi od klime u kojoj se nalaze, piše Index.hr.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike