Proleće je iza ugla, budite spremni za tople dane: Šta sve treba da proverite na svom autu posle zime

28.02.2024

15:21

0

Autor: V. I.

Osigurajte da vaš automobil ostane u optimalnom stanju tokom proleća i leta, štedeći tako i vreme i novac u budućnosti

Proleće je iza ugla, budite spremni za tople dane: Šta sve treba da proverite na svom autu posle zime
Copyright Freepik

Dolazak proleća je idealno vreme za temeljno sređivanje i pripremu vašeg automobila nakon izazova koje je sa sobom donela zima. Zimske nepogode, padavine i niske temperature mogu znatno uticati na stanje vašeg vozila, stoga je ključno da posvetite pažnju održavanju kako biste izbegli skupoceno popravke i osigurali bezbednost na putu. Evo šest ključnih koraka koje bi trebalo da preduzmete kako biste osigurali da vaš automobil bude spreman za toplije dane.

Poravnanje točkova je esencijalno

Nepravilno poravnanje može dovesti do brže potrošnje guma i uticati na upravljivost vozilom. Ako vaš automobil nepravilno prati pravac, iako držite ravno volan ili vuče na jednu stranu, obavezno posetite servis. Ovo je pogotovo važno nakon zamene guma, jer većina servisa nudi besplatno poravnanje prilikom kupovine novih guma.

Profimedia
 

Inspekcija guma

Redovna provera dubine gazećeg sloja guma na vašem autu osigurava pravilan oprijem i bezbednost. Koristite novčić kako biste proverili dubinu i obratite pažnju na ravnomerno habanje guma. Neujednačena potrošnja može ukazati na potrebu za novim gumama ili poravnanjem točkova.

Nivo rashladne tečnosti

S porastom temperatura, važno je osigurati da je rashladni sistem adekvatno napunjen. Proverite nivo tečnosti i, ako je potrebno, dopunite je kako biste izbegli pregrevanje motora. Otvorite haubu i uverite se da li je antifriz u posudi na odgovarajućem nivou, a možete ga i sami zameniti ili dopuniti.

Kvalitet kočnice

Pre putovanja tokom proleća i leta važno je proveriti stanje kočionih pločica i diskova. Ako primetite bilo kakve znake prekomernog trošenja ili čujete buku prilikom kočenja, neophodno je obratiti se auto-mehaničaru za detaljni pregled i eventualnu zamenu.

Profimedia
 

Čišćenje vozila

Nakon zime temeljno očistite unutrašnjost i spoljašnjost automobila. Uklonite sve zimske potrepštine koje više nisu potrebne i oslobodite prostor. Unutrašnjost detaljno usisajte. Temeljno pranje eliminisaće so i prljavštinu koja može korodirati karoseriju i točkove.

Stanje akumulatora

Zima može značajno da umanjitefikasnost vašeg akumulatora. Proverite njegov kapacitet i, ako je potrebno, zamenite je, naročito ako je stara više od četiri godine ili ako pokretanje motora traje duže nego obično.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike