Veliko prolećno spremanje: Evo šta bi sve trebalo da očistite, proverite i promenite na svom autu

11.04.2023

17:05

0

Autor: Z. A.

Zimsko vreme zahtevno je za vaše vozilo, pa proverite jesu li zimski uslovi na putu ostavili tragove na njemu

Veliko prolećno spremanje: Evo šta bi sve trebalo da očistite, proverite i promenite na svom autu
Automobil, pranje 2 - Copyright Profimedia

Stiglo je proleće, a iako zima nije bila hladna, bila je duga i izazovna za automobile.

S lepim danima stiglo je vreme da pogledate kakve je sve tragove na automobilu ostavilo najhladnije i najvlažnije godišnje doba.

Vlaga i niske temperature kao putevi posipani solju i šljunkom samo su neki od stanja kolovoza kojima su automobili izloženi zimi, pa je potrebno vozilo podvrgnuti pregledu i, pre svega, detaljnom pranju i čišćenju. Savet smo dobili od firme Lefindes Auto delovi Beograd koji imaju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti

Evo na šta bi sve trebalo obratiti pažnju na samom startu najlepšeg godišnjeg doba.

Detaljno pranje gore

Ako zimi automobil niste redovno prali i čistili, preporuka je da uložite nešto više novca i odete u profesionalnu autoperionicu. Najbolja je opcija da odete u lokalnu autoperionicu s ručnim pranjem automobila, ali jednako je dobra opcija i automatska perionica, odnosno provlačenje vozila kroz četke.

Pixabay
 

Detaljno pranje dole

Svakako nakon zime doplatite i podno pranje, odnosno ispiranje podvozja, koje će u auto-perionici obaviti specijalno konstruiranom mlaznicom. Treća mogućnost je samouslužna perionica, koja najmanje košta, ali imajte na umu da miniwash nije toliko delotvoran u pranju kao četke i detaljno glancanje krpama, a tamo nećete detaljno očistiti podvozje.

Detaljna provera karoserije

Zima uvek ostavi traga, pa nakon pranja temeljno proverite karoseriju. Kamenčići, kojih je na putevima zimi mnogo, mogu napraviti veliku štetu laku, čak i prodreti u limariju, pa je to važno na vreme videti i sanirati. Stoga obratite pažnju na bilo kakva oštećenja ili ogrebotine limarije koje bi trebalo što pre sanirati kako ne bi došlo do hrđe. Kamenčići koje vozila ispred neretko odbace s kolovoza mogu oštetiti i vetrobransko staklo pa ga pregledajte i, ako uočite oštećenje, popravite ga što pre. Ako se raširi oštećenje (koje vam u početku deluje sasvim malo), popravke mogu biti skupe ili ćete staklo morati zameniti. Treba proveriti i felne i gume zbog oštećenja koja su mogla nastati prelaskom preko udarnih rupa prouzrokovanih zimskim uslovima na putu. Zimi su zbog vlage i soli na posebnom udaru blatobrani, unutrašnji i spoljni delovi, kao i pragovi.

24sedam TV/Ivan Mitić
 

Detaljna provera opreme

Pregledajte da li vam je sva potrebna oprema na broju i u kakvom je stanju. Nepotrebno, npr. lance za sneg, izvadite iz auta i spremite za drugu zimu. Pregledajte žmigavce, svetla, nivo ulja u motoru i po potrebi ga dolijte.

Detaljna provera i zamena guma

Vreme je, naravno, da kod vulkanizera dogovorite zamenu zimskih guma letnjim. To se preporučuje uraditii kad temperatura vazduha nekoliko dana zaredom bude iznad sedam Celzijusovih stepeni, a imajte na umu da je zakonska obveza do 1. aprila imate zimske gume.

24sedam/Ivan Mitić
 

Detaljno čišćenje kabine

Svakako, nemojte zaboraviti ni čišćenje kabine automobila. To možete poveriti stručnjacima u auto-perionici, a uz malo truda možete to obaviti i sami.

Nečistoću s unutrašnje strane vetrobranskog i drugih stakala možete ukloniti sredstvom za čišćenje stakla. Prljavština s unutrašnje strane vetrobrana može stvarati odsjaj svetla automobila koji dolaze prema vama, što može smanjiti vidljivost. Očistite temeljno tepihe i podnicu automobila jer zimi se ne može izbeći ulazak u automobil s prljavim cipelama.

Detaljno sređivanje brisača

Ako primetite da brisači vetrobranskog stakla počinju da stvaraju zvukove trljanja ili ostavljaju tragove iza sebe, vreme je da ih zamenite.

Za one stvari koje ne možete sami, posetite servis. Na primer, ne preporučuje se da sami perete motor, pogotovo ne vodom. Mnogi ovlašćeni servisi nude povoljne, pa čak i besplatne prolećne preglede vozila, te je to dobra prilika da detaljnije proverite u kakvom je stanju vaš limeni ljubimac nakon hladnih dana.

Pixabay
 

Detaljna provera ventilacije

Čist vazduhg doprinosi boljem ugođaju, ali i zdravlju svih putnika. Filter vazduha brzo se prlja tokom česte gradske vožnje, a nakon zime treba proveriti u kakvom je on stanju jer začepljen filter slabi delotvornost ventilacionog sistema.

Detaljna provera klimatizacije

Tokom jeseni i zime u ventilaciju može doći svakakva prljavština, a taj je problem moguće rešiti preparatima za čišćenje ventilacije. Loše održavanje klima-uređaja uzrokuje razvoj bakterija i gljivica. Do toga dolazi kada se ne vodi računa o stanju filtera klime, a čija zamena rešava problem.

Profimedia
 

Detaljna provera gumenih delova

Ne treba zaboraviti gumene delove automobila, posebno zaptivke ili dihtung na vratima kojima je zimi problem zamrzavanje gume. Raznim sredstvima – obično na bazi glicerina – povećava se elastičnost i produžava vek trajanja gumenih delova.

Detaljna provera tečnosti

Proverite i sve tečnosti svog vozila jer zimski uslovi često auto teraju do granica izdržljivosti.

Prekontrolišite nivo ulja, rashladne tečnosti, tečnost za vetrobranska stakla... Proverite i pritisak u gumama, jer pravilno ili nepravilno napumpane gume utiču na potrošnju goriva, performanse kočnica i celokupnu sigurnost na putu.

Freepik
 

Bonus video:
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike