Pre nego što pokrenete automobil, obavezno skinite jaknu: Zvuči smešno, ali može da vam spase život

18.11.2023

16:22

0

Autor: V. I.

Ispitivanje nemačkih eksperata pokazalo zašto je ovo važno da uradite

Pre nego što pokrenete automobil, obavezno skinite jaknu: Zvuči smešno, ali može da vam spase život
Copyright Profimedia

Verovatno ste već pročitali da je vožnja dece u debeloj zimskoj jakni rizična i da to ne treba da radite. Nedavna studija Nemačkog automobilskog kluba (ADAC) naglasila je da nije preporučljivo čak ni odraslima da nose zimske jakne dok se voze.

Upotreba sigurnosnih pojaseva u vozilima je nesumnjivo obavezna i dokazano smanjuje težinu povreda u slučaju saobraćajnih nezgoda. Međutim, zimska jakna može u velikoj meri da utiče na efikasnost sigurnosnih pojaseva.

Problem i pri manjim brzinama

Prema ADAC-ovom crash testu sprovedenom pri brzini od 16 km/h, što je prosečna vrednost kada u zadnji kraj vozila udari drugo vozilo, utvrđeno je da se zbog zimske odeće pojasevi ne lepe direktno za telo. Kreću se i ne ostaju u optimalnim položajima, što može dovesti do povreda čak i pri manjim brzinama.

Povećava se rizik od povreda

Važno je da donji deo pojasa ne bude čvrsto postavljen na predelu kuka, već nešto više, jer se u suprotnom povećava rizik od povreda jetre, slezine i sličnih povreda u slučaju nezgode. Zbog toga se preporučuje da, ako je moguće, izbegavate putovanje vozilom sa debelom zimskom jaknom i uvek vezujete sigurnosne pojaseve kako biste smanjili rizik od povreda u slučaju nesreće.

Profimedia
 

Korisni saveti za bezbednu vožnju u zimskim uslovima

Pripremite vozilo - redovno održavajte svoje vozilo, uključujući proveru guma, kočnica, ulja i rashladne tečnosti. Gume treba da imaju dobar profil i da budu pogodne za zimske uslove.

Podesite brzinu - smanjite brzinu i prilagodite je uslovima na putu. Zimi su putevi često klizavi, pa vožnja nižim brzinama daje više vremena za reagovanje.

Držite odstojanje - povećajte rastojanje između sebe i vozila ispred vas. Ovo vam daje dovoljno prostora za zaustavljanje u slučaju neočekivanog kočenja ili proklizavanja.

Koristite svetla - uključite dnevna svetla ili svetla za maglu, u zavisnosti od uslova vidljivosti da biste pomogli drugim vozačima da bolje vide vaše vozilo.

Budite oprezni pri skretanju i kočenju - posebno budite pažljivi pri skretanju i kočenju, jer su kolovozi klizavi. Kočite i upravljajte vozilom postepeno i nežno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike