Sve više saobraćajnih nesreća s kobnim završetkom: Sprečite uzroke, smanjite posledice

28.10.2023

17:52

0

Autor: V. I.

U prvoj polovini godine Srbiji evidentirano je 14.577 saobraćajnih nezgoda u kojima su poginule 202 osobe

Sve više saobraćajnih nesreća s kobnim završetkom: Sprečite uzroke, smanjite posledice
Copyright Profimedia

Saobraćajne nezgode su, nažalost, postale naša svakodnevica. Ljudi zaboravljaju da za vožnju nije potrebno pripremiti samo automobil, već i osobu koja vozi. Uzroci saobraćajnih nesreća su brojni, a mi vam donosimo pet najčešćih:

1. Stres i uznemirenost

Psihofizičko stanje vozača značajno utiče na bezbednost saobraćaja zbog smanjene sposobnosti percepcije i brzine reagovanja pod stresom. Ako je vozač pod stresom, najbolje rešenje je da napravi pauzu ili prestane da vozi.

2. Nepoštovanje saobraćajnih pravila

Najvažnija stavka kada je u pitanju bezbednost u vožnji jeste kvalitetna obuka vozača gde se detaljno uče saobraćajna pravila. Kvalitetna obuka vozača u auto-školi mora da obuhvati teorijsku nastavu propisanu zakonom, gde se usvaja gradivo koje se odnosi na pravila vožnje. Potom sledi sveobuhvatna obuka vožnje na terenu, tokom koje vozači primenjuju prethodno naučena pravila. Za vozače je dobro da s vremena na vreme osveže materijal koji su možda zaboravili ako nisu dugo vozili.

Profimedia
 

3. Prevelika brzina

Nepravilna brzina vožnje može biti kobna u slučaju saobraćajne nezgode, jer su tada posledice drastičnije. Pored propisane brzine, treba imati u vidu i uslove na putu.

4. Vožnja pod dejstvom alkohola

Vožnja u pijanom stanju je veoma čest uzrok saobraćajnih nezgoda u urbanim sredinama, posebno vikendom i tokom velikih praznika. Vožnja pod dejstvom alkohola nikada ne dolazi u obzir, pa čak iako ste "cugnuli čašicu-dve". Ako planirate da putujete na neku proslavu, unapred planirajte ko će vas dovesti kući. Malo bolja organizacija može spasti i vaš i nečiji tuđi život.

5. Umor i iscrpljenost

Umor je uzrok saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama. Umorni vozači prave greške koje nisu rezultat neznanja, već slabe koncentracije i pospanosti. Tokom vožnje, posebno na dugim destinacijama, trebalo bi da pravite pauze što je moguće češće. Svaki automobil treba da ima flašu vode i grickalice kako bi se povećala koncentracija vozača u trenucima umora.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike