Sigurnosni pojas automobila krije četiri tajne, a jedna od njih može i da vam spase život! (VIDEO)

11.01.2023

12:31

0

Autor: Z.A.S.

Malo koji vozač zna za ove funkcije sigurnosnog pojasa, a izuzetno su korisne

Sigurnosni pojas automobila krije četiri tajne, a jedna od njih može i da vam spase život! (VIDEO)
Sigurnosni pojas - Copyright Freepik

Šta prvo uradite kada sednete u svoj automobil? Dobro, možda ne baš prvo, ali vezivanje sigurnosnog pojasa bi trebalo da bude jedna od prvih radnji koje, nakon što sednete u automobil, obavite.

Svi znamo čemu sigurnosni pojas služi, koliko je važan i da bi uvek trebalo da ga vezujemo, a ova obaveza je čak i zakonom regulisana.

Međutim, pored toga što je osnovna uloga sigurnosnog pojasa u automobilu ta da vas, u slučaju sudara, zaštiti (često spasava i živote), on takođe ima i četiri skrivene funkcije koje retko koji vozač zna, a mogu mnogo da pomognu u vožnji, pa čak i potencijalno da sačuvaju živote.

U slučaju da dođe do kvara automobila na nekom osamljenom mestu, a u blizini nema nikoga ko bi mogao da vam pomogne da pogurate auto, možete da izbacite pojas, da ga pritisnete vratima i prebacite preko grudi. Na ovaj način ćete, vrlo jednostavno, snagom sopstvenog tela, moći da pogurate automobil desnom rukom.

Prilikom kupovine auta, pojas izvucite do samog kraja, jer tamo možete jasno da vidite neke tragove, poput buđi, koja bi mogla da ukaže na to da je auto bio u vodi i da ga je vlaga nagrizla.

Ono što takođe možete da uradite jeste da na zadnjoj klupi, pri dnu pojasa, proverite datum proizvodnje automobila, a zatim da ga uporedite sa podacima koji stoje na vratima suvozača. Ukoliko se datumi ne poklapaju, postoji mogućnost da je automobil možda učestvovao u nekoj nesreći i da mu je sigurnosni pojas zamenjen.

Četvrti trik koji malo ko zna može vam spasiti život ako se nađete u nekoj opasnoj situaciji i ne možete da otvorite vrata automobila. Metalnim delom pojasa lupajući po staklu možete da polomite prozor auta i tako da se izbavite iz vozila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike