Pamet u glavu, oči na put: Kako bezbedno voziti po snegu i poledici

20.01.2023

10:59

0

Autor: K. O.

Zimi su uslovi na putu otežani, zato nije loše da se podsetite koja to pravila važe za zimsku vožnju

Pamet u glavu, oči na put: Kako bezbedno voziti po snegu i poledici
Vožnja po snegu - Copyright Unsplash

Srbija se zabelela, a sneg je pao i u prestonici. Za neke je to zimska idila, dok je za vozače poseban izazov. Ima mnogo vozača koji automobil parkiraju čim padne sneg, te izbegavaju da voze po snegu i poledici, a ako ste među onima koji će, ipak, voziti u narednim danima, onda obratite pažnju na sledeće savete.

Možda ste i iskusan vozač, ali nije loše podsetiti se kako treba voziti po snegu, poledici i klizavom kolovozu.

Nema agresivne vožnje, niti naglog kretanja i kočenja

Za početak da znate da morate biti mnogo obazriviji i u startu zaboravite na agresivnu vožnju. Pre nego što uđete u automobil obavezno dobro očistite sva stakla i skinite sneg sa svog automobila. Postoje brojni trikovi kako da očas posla odledite šoferku ili da je tokom noći zaštitite od snežnog pokrivača.

Pexels
 

A kada pokrenete automobil, nema agresivnog stiskanja papučice kočnice jer će tako automobil proklizati, pa vam ni ABS sistem ne može pomoći.

Kada je kolovaz klizav, treba ubaciti u manju brzinu da se najpre pokrene motorno kočenje, a potom lagano pritiskati i puštati kočnicu, da bi se automobil postepeno zaustavljao. 

Nema naglog skretanja

Nije pametno ni naglo okretanje upravljača što, takođe, može biti opasno jer točkovi ne prianjanju na podlozi kao kad je suv kolovoz, pa njihovim naglim okretanjem može da se stvori efekt jednak naglom kočenju.

Gas pri svakom kretanju treba umereno dozirati, nema naglog kretanja, ni brzog puštanja kvačila, takođe, svaka promena brzine treba da bude lagana, zaboravite na sportsku vožnju i agresivnu vožnju već se prilagodite uslovima puta.

U svakom trenutku vodite računa o saobraćaju oko vas, ni za trenutak ne skrećite pogled jer je vidljivost smanjena.

Pexels
 

Držite odstojanje i pogled prikovan za saobraćaj

Sada je mnogo važno da držite odstojanje. Ako je za idealne uslove dobro da držite distancu na oko 20 metara, onda je na snegu i ledu povećajte na najmanje 50 metara. Izbegavajte vožnju kraj drugih vozila, jer nikada ne znate kada će neko proklizati ili napraviti neki nepredviđen potez.

Na uzbrdicama i nizbrdicama budite pažljivi. Nizbrdo obavezno vozite u nižem stepenu prenosa da bi motor kočio umesto da stiskate papučicu kočnice svaki čas. Ne zaboravite ručnu kočnicu kada se zaustavljate na uzbrdici ili nizbrdici.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike