Sigurnost na putu: Kako pravilno kontrolisati brzinu na uzbrdici i nizbrdici u slučaju kvara ručne kočnice

07.08.2023

15:34

0

Autor: K. B.

Kada se suočite s mogućnošću otkazivanja ručne kočnice, veoma je važno da preduzmete odgovarajuće korake kako biste osigurali sigurnost vašeg vozila

Sigurnost na putu: Kako pravilno kontrolisati brzinu na uzbrdici i nizbrdici u slučaju kvara ručne kočnice
Copyright Profimedia

Bilo da vozite automobil s ručnim ili automatskim menjačem, aktiviranje ručne kočnice je neophodno.

Kod vozila s automatskim menjačem, jednostavno izaberite opciju "P" (parkiranje) na menjaču. Međutim, kod vozila s ručnim menjačem, postavlja se pitanje u kojoj brzini treba ostaviti vozilo na uzbrdici ili nizbrdici. Ostavljanje automobila u brzini može biti privremeno rešenje kao zaštita od eventualnog otkazivanja ručne kočnice, ali nikada ne sme biti zamena za aktiviranu ručnu kočnicu - ona mora uvek biti čvrsto zategnuta.

Profimedia
 

Na nizbrdici, preporučuje se izabrati stepen prenosa u suprotnom smeru, odnosno "rikverc" ili stepen za vožnju unazad. U slučaju da se vozilo nalazi na uzbrdici, prvi stepen prenosa za vožnju napred je preporučen. Ovim izborom prenosa, cilj je poništiti uticaj gravitacije kako bi se sprečilo nekontrolisano kretanje vozila.

Važno je da ove savete primenjujete samo u slučaju kvara ručne kočnice, jer se ručna kočnica uvek mora koristiti prilikom parkiranja na nizbrdici ili uzbrdici, bez obzira na izabrani stepen prenosa. Sigurnost je uvek na prvom mestu, zato budite pažljivi i odgovorni prilikom parkiranja i zaustavljanja vozila na nagibima.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike