Vožnja za sreću: Saznajte koji automobil širi osmeh na licu vozača

02.08.2023

17:41

0

Autor: K. B.

Vožnja sa otvorenim krovom ne samo da je poboljšala pozitivne emocije, već je takođe dovela do smanjenja varijabilnosti otkucaja srca

Vožnja za sreću: Saznajte koji automobil širi osmeh na licu vozača
Copyright Freepik

Nova istraživanja, sprovedena u saradnji sa vanrednim profesorom istraživanja ponašanja vozača sa Univerziteta Kranfild i osnivačicom PsiDrive-a, dr Lizom Dorn, otkrila su zanimljive podatke o vožnji kabrioleta i njenom uticaju na fizičko i emocionalno blagostanje.

Rezultati istraživanja ukazuju da vožnja sa spuštenim krovom pozitivno utiče na vozače, donoseći im više sreće i budnosti. Uz to, ova vrsta vožnje može imati i zdravstvene koristi. Pre testiranja, učesnici su analizirani putem aplikacije Driver Stress Inventori kako bi se utvrdilo njihovo raspoloženje i stil vožnje. Kada su vozači vozili sa spuštenim krovom, svi su doživeli značajno povećanje "Hedonic Tone" skora, što je mera sreće, za najmanje 6 procenata. Posebno se istakao uticaj na vozače koji su inače skloni agresivnoj vožnji, jer su osetili poboljšanje raspoloženja za čak 20 procenata - što je više od dvostruko većeg povećanja nego kod manje agresivnih vozača.

Freepik
 

Osim toga, vožnja sa spuštenim krovom pokazala je i značajno smanjenje varijabilnosti otkucaja srca (HRV - indikator stresa) za čak trećinu, odnosno 32 procenta. To ukazuje na to da vozači u tom trenutku imaju veći kontakt sa svojom okolinom i doživljavaju manji nivo stresa tokom vožnje.

Ove saznanja ukazuju na pozitivan uticaj vožnje kabrioleta na emotivno stanje vozača i ukupno fizičko blagostanje tokom vožnje. Vožnja sa spuštenim krovom donosi ne samo zadovoljstvo i sreću, već i veću povezanost sa okolinom i smanjenje stresa.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike