Znate li čemu služe „dlačice“ na automobilskoj gumi? Sigurno ste ih primetili, a ne znate im svrhu

16.05.2023

17:08

0

Autor: Z. A.

Da nemaju neku bezbednosnu funkciju možda?

Znate li čemu služe „dlačice“ na automobilskoj gumi? Sigurno ste ih primetili, a ne znate im svrhu
Copyright Profimedia

Ukoliko ste ikad zagledali nove gume svog automobila, sigurno ste primetili male gumene dlačice obično smeštene na bočnoj strani. A da li znate čemu one služe?

Za sve radoznalce nedavno je stigao odgovor.

Smeštene na bočnoj strani, ove neobične male gumene dlačice poznate su kao „brkovi gume“. Vil Robins, direktor strategije potrošačkih proizvoda za „Bridgestone America“, kaže da su te male gumene dlačice zapravo nusprodukti procesa proizvodnje guma.

Prilikom izrade guma dolazi do procesa poznatog kao vulkanizacija.

Tada se sirova guma zagreva i oblikuje u obliku gume. Kada se kalup uzorka gaznog sloja utisne u novu gumu, nešto viška gume će iscureti kroz male otvore ili kanale u kalupu. Kako se guma hladi i stvrdnjava, ti sitni pramenovi ili dlačice ostaju pričvršćeni za površinu gume.
Profimedia
 

- Svaki je kalup specifičan za veličinu i vrstu gume koja se izrađuje. Kada je uzorak utisnut, dodatna guma traži način da pobegne iz kalupa - kaže Robins. Zanimljivo, gume dolaze bez određenog broja ventilacionih otvora. Tačan broj zavisi od dizajna i veličine gume. Ali prisustvo „brkova“ je univerzalno. Oni nisu ništa više od ostataka komplikovanog procesa.

- Oni pomažu da se osigura da u gumi nema zarobljenih gasova ili mehurića vazduha koji bi mogli da ugroze integritet i performanse - tvrdi Margaret Stine, stručnjakinja za automobile na „4WheelOnline“.

Budući da se nalaze na delu gume koji ne dodiruje put, Stine kaže da nemaju uticaja na performanse po kišnom vremenu ili ukupnu udobnost vožnje.
Pexels
 

Sada kada znate kako su te „dlake“ dospele tamo, možda ćete se osećati malo nervozno ako ih ne vidite, ali ne treba da budete. Kako piše Auto Klub, Robins kaže da se dlačice prirodno troše tokom normalne vožnje, a njihovo prisustvo ili odsustvo ne određuje da li je guma bezbedna. Mnogo je važnije redovno pregledati svoje gume na znakove istrošenosti, kao što su smanjena dubina profila, pukotine ili ispupčenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike