Kružni tok za početnike, ali i za mnoge koji i dalje ne znaju kako se vozi na saobraćajnici koju smatraju babarogom

12.05.2023

17:02

0

Autor: Z. A.

Mnogi vozači strepe kad viude kružnu saobraćajnicu

Kružni tok za početnike, ali i za mnoge koji i dalje ne znaju kako se vozi na saobraćajnici koju smatraju babarogom
slavija fontana sivacki - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kako se vi osećate kada naiđete na kružni tok?

Ta saobraćajnica kod mnogih vozača proizvodi tenziju, nelagodnost i anksioznost, čak i nakon mnogo godina vozačkog staža. Neki vozači čak traže alternativne putne pravce kako bi izbegli kružnu saobraćajnicu.
Kružni tok je veliki problem i početnicima, ali i mnogim tzv. dobrim vozačima.
Sajt polovni automobili podseća na saobraćajna pravila kojih se treba pridržavati kad uđete u kružni tok.

Evo kako treba da se vozi u krug.

1. Auto u unutrašnjoj traci kružnog toka NEMA prednost u odnosu na auto u spoljašnjoj traci kružnog toka

Pexels
 

Konkretno – ne smete iz krajnje unutrašnje trake (uz ostrvo) da isečete sve ostale u drugim trakama kružnog toka da biste izašli tamo gde vam odgovara. Prednost u samom kružnom toku ima vozilo koje nastavlja kretanje trakom u kojoj se nalazi.

Ako se dva automobila voze rame uz rame u kružnom toku, pri čemu je jedan u traci bliže centru, a drugi u traci desno od njega, tada važe ista saobraćajna pravila kao da voze na pravom putu sa dve ili više traka.

To znači da ukoliko vozač auta iz unutrašnjeg kruga želi da se prestroji u traku desno od njega ili da izađe iz kružnog toka, on mora da uključi migavac, propusti vozila iz "spoljašnjeg kruga", tj. iz trake desno od sebe i da se tek onda prestroji u tu traku ili krene ka isključenju iz kružnog toka.

Važe ista pravila kao da je u pitanju klasično prestrojavanje na putu sa dve ili tri trake. Ponovimo - vozila iz unutrašnjih traka nemaju prednost u odnosu na vozila u spoljašnjim trakama.

2. Vozila koja se već nalaze u kružnom toku imaju prednost u odnosu na vozila koja su van kružnog toka

Printscreen: Twitter/@MalignaB
 

Da, to je tačno – međutim, naglašavamo da je ovo pravilo određeno saobraćajnim znakom! Na gotovo svim kružnim tokovima u našoj i u drugim zemljama, na ulazu u kružni tok nalazi se saobraćajni znak - obrnuti crveno-beli trougao kao na slici ispod.

Ovaj znak nam kaže da vozila u kružnom toku imaju prednost. Ovaj znak bi trebalo da se nalazi ispred svakog kružnog toka.

Nekad dolazi u kombinaciji sa drugim znakovima, ali to nema veze – kada prilazite kružnom toku i vidite ovaj znak (na slici iznad), onda znate ko ima prednost.

Tu može da bude i znak da nailazite na kružni tok (njega je lako prepoznati), a ponekad se nađe i znak STOP.

3. Šta ako nema znaka na ulazu u kružni tok – kao u Grčkoj?

Pexels
 

Sada dolazimo i do problema – ako na ulazu u kružni tok nema saobraćajnih znakova, konkretno obrnutog trougla (koji kaže da oni iz kružnog toka imaju prednost) – to znači da vi koji ulazite u kružni tok imate prednost, tj. prvenstvo prolaza.

Zato kada su u pitanju kružni tokovi, uvek obratite pažnju na saobraćajne znakove, naročito kada ste van Srbije, a posebno kada ste u Grčkoj.

Zašto je Grčka problem? Zato što je Grčka na nekim stranim internet sajtovima postala zloglasna po ovom pitanju.

Međutim, često se prenose i netačne informacije. Da razjasnimo – u Grčkoj nema drugačijih pravila kada su u pitanju kružni tokovi. Važe ista pravila kao u ostatku Evrope.

Međutim, prilikom nailaska na kružni tok u Grčkoj treba obavezno obratiti pažnju na saobraćajne znakove ispred kružnog toka i ponašati se u skladu s njima. Isto kao i u svakoj drugoj zemlji na ovoj planeti...

Ali, iz nekog razloga, navodno, u Grčkoj ima više kružnih tokova koji nisu regulisani saobraćajnim znakovima, pa na njima važi pravilo desne strane, odnosno prednost ima onaj ko ulazi u kružni tok.

Neki stranci koji žive u Grčkoj tvrde da na njih može relativno često da se naiđe, mada je uglavnom slučaj o manjim kružnim tokovima van naselja, pri čemu i kružni tok i prilazni putevi imaju po jednu traku.

Drugi potvrđuju da postoje takvi kružni tokovi, ali da je njihov broj zanemarljiv.

Postoje i neki internet sajtovi sa pogrešnim informacijama za turiste u vezi kružnih tokova u Grčkoj. Neki čak tvrde da u čitavoj Grčkoj na svim kružnim tokovima važe obrnuta ili suprotna pravila. To definitivno nije tačno.

4. Isplanirajte na vreme gde izlazite iz kružnog toka

Pexels
 

Pre ulaska u kružni tok trebalo bi da znate gde ćete da izađete. Nije zabranjeno da napravite i nekoliko krugova u kružnom toku, nevažno u kojoj traci, čak i ako je to spoljašnja traka, pre nego što uspete da se prestrojite u drugu traku ili izađete iz kružnog toka.

Nažalost, čitava priča lako pada u vodu kada se nađemo u ozbiljnoj saobraćajnoj gužvi...

Zaključak

U teoriji, sve je relativno jasno i jednostavno. Međutim, u praksi je zbog saobraćajne gužve često veoma teško primeniti pravila, kao što i sami vozači znaju, pa ih nažalost uglavnom ni ne prate.

I tako dolazimo do stanja u kojem vladaju nepisana pravila. Na primer, nekima ulazak u unutrašnji prsten (uz fontanu) u kružnom toku Slavija u Beogradu služi samo kao prečica do željenog mesta izlaska.

Trake na asfaltu jesu jasno razdvojene (iscrtane), ali koliko vozača u ozbiljnoj saobraćajnoj gužvi može da ih prati?

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike