Na ovaj skriveni gubitak teško da je neko pomislio: Znate li koliko energije troši električni automobil kada stoji?

15.05.2023

11:18

0

Autor: Z.A.S.

Stručnjaci sproveli ispitivanje, ispostavilo se da je trošak veći nego što su mislili

Na ovaj skriveni gubitak teško da je neko pomislio: Znate li koliko energije troši električni automobil kada stoji?
Električni automobil - Copyright Freepik

Ljudi i kompanije koje donose odluku o kupovini električnog automobila, uzimaju u obzir njegovu nabavnu cenu i potrošnju u vožnji. Međutim, tu su i skriveni troškovi poput onog kada auto miruje.

Istraživanje koje je proveo belgijski energetski start-ap "Re.alto" pokazalo je da troškovi mogu da iznose i do 600 evra godišnje, ukoliko se u obzir uzmu belgijske cene električne energije.

"Re.alto" je start-ap koji se oslanja na razmenu energetskih podataka. Ova kompanija ima ugovor sa nekoliko proizvođača automobila za obradu podataka iz električnih automobila.

Pixabay
 

- Upravnici voznih parkova su nam rekli da procenjena potrošnja često ne odgovara stvarnoj potrošnji. Ovo zapažanje nas je podstaklo da dublje analiziramo potrošnju - rekao je Diter Jong iz "Re.alta".

Diter Jong i njegov tim su otkrili da je dodatna potrošnja električne energije nastala zbog potrošnje tokom mirovanja u takozvanom "Sleep" modu. Ispostavilo se da je gubitak veći nego što su pretpostavljali.

Pixabay
 

- Automobili koji cieo dan miruju troše, u zavisnosti od modela, oko 3 kWh dnevno. To odgovara ukupnoj vrednosti od 1000 kWh godišnje, piše Monenergie.be.

Električni automobili neprestano prenose podatke u korisničku aplikaciju: temperaturu, status baterije… Međutim, električni automobili su optimizovani za vožnju, a ne za prenos podataka. Ovaj proces troši mnogo više energije nego što troši smart telefon.

Pixabay
 

Jedino rešenje za vlasnike jeste da postave automobil u "Sleep" način rada. Trenutno, većina vozača preferira "Standby" mod, jer su tako povezani sa aplikacijom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike