Da li znate šta označavaju žute i crvene tačke na auto-gumama?

02.05.2023

12:30

0

Autor: Z. A.

Gume se testiraju u fabrikama i dobijaju tačke

Da li znate šta označavaju žute i crvene tačke na auto-gumama?
Copyright Profimedia

Automobilske gume nisu savršene i na njima postoje male nesavršenosti.  Dakle, neki proizvođači koriste ove oznake da označe važne tačke na pneumaticima i signaliziraju vulkanizerima šta da rade.

Crvene i žute tačke se često mogu videti na gumama (posebno kada su nove), a važne su prilikom postavljanja gume na felne i balansiranja.

Žuta tačka označava mesto na obimu gde vaša guma ima najmanju težinu. To može biti zbog konzistencije gume, dodatnog ispupčenja na bočnoj strani gume ili neke druge nesavršenosti, piše Ravijahak.

Pixabay
 

Iz bilo kog razloga, taj deo gume je lakši od bilo koje druge tačke oko spoljne ivice gume. Taj deo pneumatika poravnava se sa ventilom na felni.

Sa druge strane, crvena tačka označava najvišu tačku radijalnog odstupanja i varijacije radijalne sile. Ne samo da je proizvođačima guma teško da naprave savršeno izbalansiranu gumu već je veoma teško napraviti i savršeno okruglu gumu.

Pixabay
 

Ove tačke olakšavaju balansiranje jer označavaju maksimalnu tačku varijacije radijalne sile (RFV), odnosno kada se guma okreće, sila koja deluje na gumu i točak biće maksimalna u oblasti crvene tačke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike