Unutrašnji retrovizor ima polugu - znate li čemu ona služi? Ima izuzetno važne funkcije i može da vam spase život

26.12.2022

10:14

0

Autor: Z.A.S.

Ona uopšte nije mesto koje služi za kačenje ukrasa i mirišljavih jelkica

Unutrašnji retrovizor ima polugu - znate li čemu ona služi? Ima izuzetno važne funkcije i može da vam spase život
Unutrašnji retrovizor - Copyright Freepik

Da li znate čemu služi poluga koja se nalazi na skoro svim unutrašnjim retrovizorima? U slučaju da ste je isprobavali i pokušali da je pomerite tokom dana, onda ste sigurno shvatili da više ništa ne vidite.

Zbog toga ste možda pomislili i da ne radi, a sigurni smo da niste jedini. Mnogi ne znaju šta je zapravo njena funkcija.

Sa druge strane, oni koji su polugu pomerili tokom noći, a posebno u momentu kada u retrovizoru blješti svetlo drugog automobila, shvatili su čemu ona služi i da nije namenjena za kačenje raznih ukrasa.

Pexels
 

Čuva od refleksije

Unutrašnji retrovizor nije obično ogledalo, već prizmatični klin - ogledalo koje se nalazi iza stakla. Polugom biramo između dve pozicije: u jednoj prizor iza automobila vidimo u ogledalu, a u drugoj vidimo refleksiju u staklu, koje propušta 4% svetlosti. Ovakva postavka služi da se vozač zaštiti od bljeska i refleksije dugih svetala tokom noći, jer se pomeranjem poluge na drugu poziciju smanjuje njen intezitet za gotovo 96%. Stručnjaci navode da bi unutrašnji retrovizor trebalo nameštati tek kada je vozačevo sedište podešeno tako da je najudobnije za vožnju.

Profimedia
 

Pazite na mrlje

Vrlo je važno da pazite prilikom nameštanja kako prstima ne bi umrljali ogledalo, jer ono najrealnije pokazuje razdaljinu objekata iza vas. S druge strane, spoljna ogledala prikazuju objekte dalje nego što zaista jesu. U četvorotočkašima novije generacije ili više klase, retrovizor umesto prizmatičnog klina ima foto-receptore, koji detektuju količinu svetlosti. Kada ona pređe određeni nivo, aktivira se poseban sistem koji zatamnjuje staklo i čini ga manje refleksnim.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike