Oštetila vam se farba ili nešto drugo na automobilu? Da li su lakovi za nokte i pasta za zube dobro rešenje?

20.12.2022

08:59

0

Autor: Z.A.S.

Za bilo koji problem sa automobilom, najbolje je da se obratite profesionalcima

Oštetila vam se farba ili nešto drugo na automobilu? Da li su lakovi za nokte i pasta za zube dobro rešenje?
Izgreban automobil - Copyright Profimedia

Kada su u pitanju oštećenja na automobilima, mnogi vlasnici se ne libe da ih sami popravljaju, a u takvim situacijama uglavnom koriste Gugl i traže rešenje za dati problem.

Automatski postaju električari, mehaničari i, naravno, limari, pa se prosto nameće pitanje zašto oni uopšte postoje kad se vrlo lako može da funkcioniše po principu "uradi sam"?

Naravno, pojedini kvarovi i oštećenja jesu jednostavni za popravku, ali postoje i oni u koja nestručna lica ne bi trebalo da umešaju prste, jer bi šteta mogla da bude veća nego korist.

Ovo se, pre svega, odnosi na ogrebotine i njihovo rešavanje uz pomoć paste za zube i laka za nokte.

Preskočite pastu

Uzmimo za primer oštećenje farbe i gomilu saveta koje možete da pronađete na internetu. Kao rešenje se često spominju lak za nokte i zubna pasta, ali da ih treba upotrebljavati?

Pexels
 

Pasta sadrži sitne čestice koje se mogu iskoristiti za zatvaranje oštećenih područja, barem za manje ogrebotine, ali nemački autoklub (ADAC) ipak savetuje da je preskočite. Ako su čestice previše abrazivne dodatno će oštetiti lak, a pasta se brzo ispira, pa na kraju ništa niste uradili.

S druge strane, dobra je za čišćenje farova ili felni, ali ništa više od toga.

Lak takođe nije rešenje

Lak za nokte, takođe, nikako nije dobra ideja. Pre svega, teško da ćete pronaći pravu nijansu koja će biti u skladu sa originalnom farbom automobila, a ne treba da zaboravite ni da se lak prilikom većih (letnjih) temperatura raspada.

Pixabay
 

U prevodu, držite se proverenih rešenja, poput laka za automobile, kompleta za popravku i olovki za odstranjivanje ogrebotina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike