Kako da zimi brže zagrejete motor vozila? Jednu stvar nikako ne bi trebalo da uradite, a ovo će vam uštedeti potrošnju goriva

19.12.2022

10:14

0

Autor: Z.A.S.

Preporuka je da u prvih nekoliko minuta vožnje isključite grejanje

Kako da zimi brže zagrejete motor vozila? Jednu stvar nikako ne bi trebalo da uradite, a ovo će vam uštedeti potrošnju goriva
Vožnja - Copyright Pexels

Sa hladnim vremenom dolaze i mnogi problemi za vozače i njihove automobile, počevši od toga što se vetrobransko i ostala stakla zamrzavaju, pa je trik za brzinsko odmrzavanje uvek dobrodošao.

Međutim, pored toga, jedno od najvažnijih pitanja jeste šta učiniti da se motor automobila što pre zagreje?

Ono što nikako ne treba da radite jeste da stojite na parkingu sa upaljenim motorom, ali jedan od saveta jeste da, u prvih nekoliko minuta, isključite grejanje.

Pexels
 

Naime, kada je uključen, ventilator koristi cirkulaciju rashladne tečnosti za zagrevanje vozila (preko tzv. izmenjivača toplote). Ovo snižava temperaturu rashladne tečnosti, pa je motoru potrebno duže da se zagreje.

Ako želite da brže zagrejete motor i smanjite potrošnju goriva, isključite grejanje na nekoliko minuta. Nećete mnogo izgubiti, jer dok se motor ne zagreje, još uvek dobijate mlak vazduh.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike