Kreativni karantin: Kako korona menja umetnost

19.11.2020

07:35 >> 11:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Dramatični podaci svedoče o tome koliko je globalna pandemija uticala na svet umetnosti

Kreativni karantin: Kako korona menja umetnost
Copyright Unsplash

Tribina “Kako korona menja umetnost i svet umetnosti?” biće održana danas od 18 časova u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, kao deo ciklusa “Angažovana lektira”.

U zanimljivom razgovoru učestvovaće Maja Ćirić, istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja, Igor Simić, multimedijalni umetnik i filozof i Petar Protić, novinar i istraživač. Oni će pokušati da dođu do odgovora na razna pitanja, kao što je. „Da li postoji kapacitet da se taj trenutak nagle promene umetnika prevaziđe kroz novu umetnost, nove institucije, novo mišljenje?“

Profimedia

Značajne promene i poremećaji su se dogodili zahvaljujući globalnoj pandemiji. Teme koje će se obrađivati odnose se na tržišnu eksploataciju, kolapse, hiperprodukciju, proteste umetnika tokom karantina, socijalnu tehnologiju, (ne)mogućnost okupljanja i stvaranja otpora u kontekstu umetnosti.

Od mnogih kulturnih aktivnosti u ponudi, jedino su bile eksploatisane onlajn posete galerijama i muzejima, prisustvo predavanjima i debatama putem vebinara, posredovanje umetnosti putem oglasa i društvenih mreža. Periodu korone prethodila je uvećana tržišna ekploatacija umetnosti i njena hiperprodukcija. Međutim, tržišna vrednost umetničkih dela posle „lockdown-a“ je drastično opala.

Ukupna prodaja kineske aukcije umetničkih dela snižena je za zapanjujućih 84,9 odsto, dok su Velika Britanija i SAD u odnosu na prošlu godinu opale za 52 odsto. Prosečna cena likovnog dela pala je za 41,3 posto, a najdramatičniji pad doživeo je elitni deo modernog tržišta koji je potonuo za čak neverovatnih 69,6 odsto.

Pixabay

Mnogi su odlučili da svoj najbolji materijal prodaju privatno, ili čekaju da ga stave na tržište. Umetnici su protestovali na ulicama i slali deklaracije na društvenim mrežama pozivajući na institucionalne promene, a ne nove estetske pokrete. Bore sa za opstanak u miljeu koji je usmeren na visoke vrednosti, ali koji je bizarno nejednak u raspodeli resursa.

Sveobuhvatna tribina realizuje se u organizaciji “Koncept 9”, knjižare Beopolis i Doma omladine Beograda.

PROČITAJTE JOŠ: Digitalni novembar: Iz muzejskih dvorana u virtuelni svet

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike