Filmovi koji nikad nije trebalo da dobiju Oskara: Oni su ih uzeli ispred nosa najboljima (VIDEO)

09.03.2024

13:50

0

Približavamo se noći kada ćemo saznati ko će biti nagrađen a pre toga da se podsetimo onih koji možda nikad nisu trebali da budu

Filmovi koji nikad nije trebalo da dobiju Oskara: Oni su ih uzeli ispred nosa najboljima (VIDEO)
Meril Strip u filmu "Gvozdena lejdi" - Copyright Profimedia

U noći dodele najprestižnije svetske filmske nagrade Oskara, sve oči su uprte u nagrađene. Filmovi i glumci koji dobiju zlatne statue najčešće ulaze u istoriju kinematografije.

Profimedia
 

Iako je sinonim za Oskara ono najbolje što može da se vidi, nekada i nije baš tako. Tako poznati svetski magazin "The Independent" donosi izbor filmova koji nisu trebali biti nagrađeni Oskarima.

"Blistavi um" (2001)

Film "Blistavi um" je emotivna ljudska drama o istinskom geniju. Priča je inspirisana životom matematičara, Džona Forbs Neša. Zahvaljujuci svom naučnom otkriću, zgodni i ekcentrični Neš je bio na pragu međunarodne slave.

Ron Hauard je osvojio Oskara za najbolju režiju, međutim "Independent" smatra da ga on nije zaslužio posebno što su te godine među nominovanima bili Robert Altman i Dejvid Linč.

Vatrene kočije (1980)

Iako su "Vatrene kočije" upravo tip filma koji Akademija obično nagrađuje, činjenica da je pobedio bila je veliko iznenađenje. Naime, svi su očekivali da će film "Crveni" osvojiti glavnu nagradu. Film Vorena Bitija zaslužio je više nagrada, smatra "Independent".

Film je bio nominovan u sedam kategorija a osvojio je četiri ukjljučujući i onaj za najbolji film.

CODA (2021)

Prva polovina CODA-e je verovatno je najgorih 45 minuta u bilo kojem filmu koji je ikada osvojio nagradu za najbolji film.

Pun je frustrirajućih likova koji čine frustrirajuće radnje, što je neizmerno frustrirajuće gledati. U drugom delu se popravlja, ali prekasno. CODA ima dobre namere, ali mogao je biti puno bolji. Bio je to sretni dobitnik, ubeđen je "Independent".

Hladna planina (2003)

Film "Hladna planina" je imala sreće jer je bila nominovana u posebno slaboj godini za najbolju sporednu glumicu.

Rene Zelveger se oporavila od neuspeha sa "Čikagom" prethodne godine i neupadljivoj drami nabavila oznaku "nagrađena Oskarom", smatraju filmski kritičari "Independenta"

Fatalna nesreća (2004)

Fanovi dodele Oskara navikli su se na neočekivane pobede, ali nijedna nije bila promašenija nego kada je drama "Fatlna nesreća" pobijedila "Planinu Broukbek" u kategoriji za najbolji film.

 

Ples s vukovima (1990)

Nije problem u tome što je "Ples s vukovima" loš film, nego u tome što je ep Kevina Kostnera osvojio ukupno sedam Oskara u istoj godini kada je film "Dobri momci" bio nominovan. Osvojio je samo jednu nagradu - za najboljeg sporednog glumca nagrađen je Džo Peši..


Dankinja (2015)

Zasnovana na knjizi Dejvida Eberšofa, "Dankinja" je ljubavna priča inspirisana životima Lili Elbe i Gerde Vegener (koje igraju dobitnik Oskara Edi Redmejn i Ališa Vikander), a koju je režirao dobitnik Oskara Tom Huper (Kraljev govor, Jadnici). Brak Lili i Gerde se razvija dok prate Lilino neverovatno putovanje kroz život, kao prve transrodne osobe.

Gluma Ališe Vikander nije slaba, ali nije bila ništa posebno u odnosu na Runi Maru u filmu "kerol" . Da Tom Huper nije pobedio pet godina prije za "Kraljev govor", čini se malo verovatnim da bi drama pokupila mnogo nominacija, možda čak nijednu.

Idući svojim putem (1944)

Mjuzikl Idući svojim putem možda je bio najveći kinematografski hit godine, ali sigurno nije bio bolji od klasičnog noira "Dvostruka obmana", kojeg je pobijedio u utrci za najbolji film.

Zapravo, nije ni blizu najvećem filmu reditelja Lea McCareyja, koji je pobedio šest godina pre za "Strašnu istinu", a ponovo će biti nominovan za "Zvona svete Marije" dve godine kasnije.

Grand Hotel (1932)

Postoji razlog zašto je "Grand Hotel" jedini film koji je osvojio nagradu za najbolji film a da nije nominovan ni u jednoj drugoj kategoriji. Film vredi pogledati, ali ništa više od toga.

 

Najveća predstava na svetu (1952)

Ironično je da je film s rečju "najveći" u naslovu ušao među najgore dobitnike Oskara u istoriji. "Najveća predstava na svetu" je najbolji primer kako izgleda kada Akademija glasa za spektakl umesto za kvalitet filma.


Zaljubljeni Šekspir (1998)

Mora se priznati ekipi filma "Zaljubljeni Šakspir" da je savršeno odigrao oskarovsku kampanju, prestigavši ratne favorite "Spašavanje vojnika Rajana" i "Tanku crvenu liniju" i osvojio najveću nagradu večeri.

Međutim, to ne znači da njegov uspeh nije bio tek dokaz loše procene Akademije.

Milioner sa ulice (2008)

Često je dobro priznati da film nije ni blizu tako dobar kako ste mislili. Nažalost, "Milioner sa ulice" je jedan od takvih. Dok je pobeda usrećio mnoge, njegov uspeh je potamnio poslednjih godina. Zasluženi pobednik film "Vitez tame"  nije čak ni nominovan za najbolji film.

Ovaj propust doveo je do toga da je Akademija povećala broj nominiovanih za najbolji film, a ove godine ih je čak deset.

Mesto pod suncem (1951)

"Mesto pod suncem" je dobar mali film, ali fini mali filmovi ne bi trebali osvajati Oskare - pogotovo kada se iza njih nađu bolji konkurenti.

U ovom slučaju, reditelj Džordž Stivens pobedio je Džona Hjustona (Afrička kraljica), Williama Wylera (Detektivska priča) i Elia Kazana (Tramvaj zvan čežnja).

Pijanista (2002)

Kasnije će biti prihvaćeno da osramoćenom filmskom reditelju Romanu Polanskom ne treba davati priznanja, ali 2003. godine to se još uvijek radilo s Oskarima.

Za "Pijanistu" je osvojio nagradu za najbolju režiju, nagradu bez koje bi francusko-poljski reditelj mogao proći.

Zelena knjiga (2018)

Zasnovan na istinitoj priči, film prati neobrazovanog ali dovitljivog izbacivača italo-američkog porekla koji postaje vozač afro-američkog klasičnog pijaniste.

Za one koji ne haju mnogo za dodele nagrada, "Zelena knjiga" je popularni film koji se može pohvaliti solidnim glumama  Viga Mortensena i Maheršala Alija.  Za sve ostale, to je blago razočaranje koje se nekako pojavilo niotkuda da Romi ispred nosa preotme nagradu za najbolji film.

Igra oponašanja (2014)

Film "Igra oponašanja" snimljen je prema istinitoj priči Alana Turinga, genijalnog britanskog matematičara, logičara, kriptografa i pionira modernog računarstva.

"Igra oponašanja" osvojila je nagradu za najbolji adaptirani scenario, što nameće pitanje:  kako se ovaj krajnje prosečan film uopšte našao među nominovanima?

Gvozdena lejdi (2011)

Meril Strip je osvojila dovoljno Oskara da ceo svet bude svestan kako je ona jedna od najboljih glumica u istoriji. Njena nagrada za "Gvozdenu lejdi" ipak je bila jedan Oskar previše.

Iako je Vajola Dejvis od tada istupala protiv filma "Služavke" za koji je bila nominovana te godine to je ipak bila bolja gluma od Stripove kao Maragret Tačer, smatraju filmski kritičari.

Moja Afrika (1985)

Drama Sidnija Polaka može se pohvaliti pristojnim glumačkim rolama Meril Strip i Roberta Redforda, ali traje predugo.

Srećom, muzika Džona Berija i predivni pejzaži spašavaju je od toga da bude potpuno gubljenje vremena, ali je daleko od toga da bude najbolji film 1985. godine. Od ostalih nominovanih, "Svedok" bi bio dostojan pobednik.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike