Ko je pisao "Hamleta"? Objavljena knjiga "Šekspir je bio žena i druge jeresi": Bogohuljenje ili razotkrivanje laži

29.06.2023

10:00

0

Najstrašnija, najogorčenija tema u istoriji engleske književnosti

Ko je pisao "Hamleta"? Objavljena knjiga "Šekspir je bio žena i druge jeresi": Bogohuljenje ili razotkrivanje laži
Vilijam Šekspir - Copyright Profimedia

Kontroverzna nova knjiga Elizabet Vinkler "Šekspir je bio žena i druge jeresi", istražuje različite teorije o voljenom britanskom dramskom piscu.

Kako piše "Gardijan", Vinkler priznaje da zaista ne voli kontroverzu, ali ističe da je uznemirujuće to što su njen rad i njene ideje pogrešno predstavljene i izopačene.

Profimedia
 

- Nije zabavno. Ali ako proučavate istoriju predmeta, znate da to tako ide - ističe ona.

Ko su potencijalni autori Šekspirovih drama

Tema o kojoj je reč je možda poslednje "bogohuljenje" u britanskoj kulturi: teorija da Vilijam Šekspir iz Stratforda na Ejvonu možda nije napisao "Hamleta", "Magbeta", "San letnje noći" i druge drame i pesme koje nose njegovo ime, navodi "Gardijan".

Oni koji sumnjaju ukazuju na Šekspirov nedostatak visokog obrazovanja i aristokratskog porekla i nedostatak ličnih dokumenata i književnih dokaza koji ga direktno povezuju sa delima.

Pojedinci sugerišu kandidate kao što su Frensis Bejkon, Kristofer Marlou ili Edvard de Ver, 17. grof Oksforda, kao potencijalne autore Šekspirovih drama.

Teorija ostaje izrazito marginalna, van opšteg akademskog konsenzusa i kako Vinkler navodi, "nije dozvoljena".

Profimedia
 

U svojoj knjizi "Šekspir je bio žena i druge jeresi", ona piše da je "postala najstrašnija, najogorčenija, neizreciva tema u istoriji engleske književnosti".

Pitanja o autorstvu Šekspira izazivaju prezir

U književnim krugovima čak i fraza vezana za pitanje o autorstvu Šekspira izaziva prezir, okretanje očima, prozivanje, blaćenje, ističe Vinkler.

- Ako to opušteno iznesete u društvenom okruženju, neko bi vas mogao ukoriti kao da ste izgovorili duboko uvredljivu vulgarnost. Neko drugi bi mogao da ustane i izađe iz sobe. Suze mogu biti prolivene... Bićete kažnjeni, što će reći, održaće vam lekciju. Zato što je opsceno sugerisati da bi bog engleske književnosti mogao biti lažni bog. To je jeres - naglašava ona.

Profimedia
 

Ova 33-godišnja američka novinarka i književna kritičarka, koja je diplomirala englesku književnost na univerzitetima Prinston i Stanford, piše za "Volstrit džornal" i magazin "Njujorker".    

Književne svađe i kultno divljenje

Njena knjiga iznosi tri ubedljiva argumenta: vezuje pitanje autorstva za uspon i pad imperijalne Britanije i njene potrebe za stvaranjem nacionalnih mitova, zatim, istražuje kako je Šekspir pretvoren u sekularnog boga, a pozorište ispunilo vakuum nastao propadanjem crkve i, najzad, osporavajući ljudsku potrebu da se drži uverenja kada sumnja može biti pravi odgovor.

Njena centralna tačka nije samo pitanje autorstva, već ekosistem ega, stečenih interesa, književnih svađa i kultnog divljenja Šekspiru.

Profimedia
 

Vinkler je ušla u, kako navodi list, ovaj metež pre četiri godine sa esejem u časopisu "Atlantik" pod naslovom "Da li je Šekspir bio žena?", izlažući ideju da je Emilija Basano Lanije, pesnikinja italijanskog porekla iz 16. veka, imala udela u predstavama koje se pripisuju čoveku iz Stratforda.

Nastala je žestoka reakcija, od uzvišenih naučnika do Tviter trolova.

Šekspir kao religiozna figura

Sedeći ispred vašingtonske nacionalne katedrale, velike građevine izgrađene u stilu engleske gotike iz 14. veka, Vinklerova je kazala za "Gardijan" da su je ubrzo kažnjavali kao teoretičara zavere i poricanja.

- Pozivaju se na poricanje klimatskih promena ili poricanje holokausta, iako te stvari nisu ni izdaleka ekvivalentne. Upoređivali su me sa anti-vakserima i dobavljačima dezinformacija. Veoma ružna poređenja. U početku je bilo zastrašujuće i šokantno. Nikada nisam bila tako napadnuta kao pisac - rekla je ona.

Profimedia
 

Vinker je naglasila da je Stratford postao "engleski Vitlejem" dok se Šekspir pojavio kao ujedinjujuća religiozna figura iz vekovnih previranja između katolika i protestanata.

Folger Šekspir biblioteka u Vašingtonu čak ima sliku bebe Šekspira u jaslicama, navela je ona i dodala: "Postao je Hristov lik."

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike