Ivan Bosiljčić za 24sedam o najtužnijem utisku po povratku iz Hilandara: U grču stisnute usne (FOTO)

05.05.2024

20:30

0

Autor: Dejan Ćirić

"Molitva je najtaniniji izraz ljubavi i podrške, naročito kad su vaše molitve posvećene nekome ko ni ne zna da se molite za njega"

Ivan Bosiljčić za 24sedam o najtužnijem utisku po povratku iz Hilandara: U grču stisnute usne (FOTO)
Privatna Arhiva - Copyright Ivana Bosiljčića

Ivan Bosiljčić oduvek nosi u sebi nešto što je duboko i neraskidivo povezano sa verom u Boga. Odrastao je i stasao na njenim temeljima. Sada ih istražuje, uči, otkriva, primenjuje. Možda nema toliko često priliku da o tome govori, ali kada se ona ukaže, iz svake reči, svakog detalja koji opisuje isijavaju mir, zahvalnost, mudrost, iskustvo. Bez fatalizma i preteranosti, već spontano, iskreno i duboko, onako kako je sve to i prihvatio u svom životu. Prirodno, kao deo svog bića, kao putokaz i suštinu. I priča koja je pred vama govori u prilog toj činjenici. Jer, kako kaže, Hristovo vaskrsenje nije mit, nije legenda. Baš kao ni njegove reči. Ivanove.

Privatna Arhiva Ivana Bosiljčića
 

Odavno, uporedo sa svojim umetničkim putem, koračate i stazom vere i duhovnosti. Šta ste na njoj otkrili, saznali, koga sreli, šta poneli? 

Na tom putu sam sreo izvanredne ljude i naučio da svuda oko nas ima dobrote i lepote. Savremeni čovek bi trebalo da neprestano razgrće nekvalitet i da se oslanja na čvrstu nadu i duboku veru, dok ne prokopa put do najvišeg kvaliteta, a to je ljubav. Ova potraga se odnosi ne samo na spoljašnjost, nego i na unutrašnji svet svakog od nas. 

Privatna Arhiva Ivana Bosiljčića
 

Prelomna životna tačka

Koje iskustvo vas je u tom smislu najviše promenilo i na koji način?

Moja prva poseta Svetoj gori i manastiru Hilandar 2002. godine je jedna od životnih tačaka na kojoj se nešto u meni produbilo. Proveo sam dve nedelje živeći sa monasima, pobožnim ljudima i nadničarima i aktivno učestvovao u manastirskom životu. Radio sam kao drvodelja, zatim u kuhinji i gostoprimnici, ponekad i u maslinjacima. Bez telefona i informacija iz "spoljnog sveta".

Privatna Arhiva Ivana Bosiljčića
 

Sećam se da mi je po povratku u Beograd najjači i najtužniji utisak bio koliko ljudi nepotrebno mnogo priča o nebitnim stvarima. Takođe sam primećivao na ulici, na semaforima, dok čekaju da se upali zeleno, kako su svima u grču i žurbi stisnute usne. Zatim sam 2009. godine za Vaskrs posetio Jerusalim i proveo 10 mističnih i dirljivih dana u Svetoj zemlji. 

Privatna Arhiva Ivana Bosiljčića
 

Šta pronalazite u veri?

Vera se preobražava u Ljubav, odnosno vera se izražava ljubavlju. Ona je za mene najkorisniji način da razumem i ispratim dinamiku života. 

U šta najviše, a u šta nikada ne verujete?

Ne verujem u fatalnosti, crno-bele postavke sveta. Verujem da se sve može izražavati i doživljavati u međunijansama, i da ništa nije fatalno. 

Privatna Arhiva Ivana Bosiljčića
 

Hristovo vaskrsenje nije mit

Šta za vas predstavlja molitva i šta je u njoj najuzvišenije?

Lično osećam da je molitva prijateljski, bratski, sinovski razgovor sa Bogom. Licem u lice sa Gospodom. I da je molitva najtananiji izraz ljubavi i podrške. Naročito kad su vaše molitve posvećene nekome ko ni ne zna da se molite za njega. 

Privatna Arhiva Ivana Bosiljčića
 

Kada ste u svom životu u emotivnom smislu bili najbliže Bogu i šta vam je to donelo?

Svake nedelje i za praznike, na Svetoj Liturgiji mi je izuzetno dirljivo kada počinje "Heruvimska pesma" (Iže heruvimi). Od tog momenta, pa do prilaska do Svetog Pričešća imam jako osećanje bliskosti i sa Bogom i sa ljudima i to osećanje se dugo prenosi na ponedeljak, utorak, sredu...

Privatna Arhiva Ivana Bosiljčića
 

Šta za vas simbolizuje i znači Hristovo vaskrsenje?  

Hristovo vaskrsenje nije simbol. Ono je naša realnost, naše oslobođenje od straha od smrti. Konkretno osećanje da se smrt može pobediti i da ona nije kraj. I na to bi trebalo da se podsećamo ne jednom godišnje, samo za Vaskršnje praznike, nego svake nedelje. U ruskom jeziku poslednji dan u sedmici se ne zove Nedelja, nego Vaskrsenije. Ako se svake nedelje na Liturgiji setimo da smo Hristovim primerom jači od smrti, ako se uzimanjem Svetog Pričešća spojimo sa Gospod našim, Ponedeljak nam neće više teško padati, nego će biti ispunjen pobedničkom radošću. I ponedeljak i svaki novi početak. Jer Hristovo Vaskrsenje nije mit, nije legenda... Hristos vaskrse. Vaistinu vaskrse.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike